MonPlaneta
Cinc tendències en mobilitat i transport claus pel 2023
  • CA

El 2023 que acaba de començar serà un any importantíssim per a la mobilitat i el transport. És per això que, des de la consultora catalana CINESI, ens avancen les tendències que, esperen, marcaran aquest sector durant els propers dotze mesos, analitzant la situació actual per veure què ens espera en el futur més immediat.

Durant l’any passat recorden, es va “consolidar la nova normalitat postpandèmia” però, a més, també es va impulsar el nou projecte de Llei de Mobilitat espanyola i s’han aprovat uns nous pressupostos per a transports amb un augment del 9% respecte el 2022, la xifra més alta dels darrers 13 anys. Amb tot això, doncs, des de CINESI miran d’esbossar com anirà aquest any que ara comença.

La xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics és una infraestructura essencial per a la mobilitat del futur | JCT 600
La xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics és una infraestructura essencial per a la mobilitat del futur | JCT 600

1– La crisi accelerarà la transició energètica

La crisi energètica que vivim es nota a tots els nivells. Aquest estiu, la producció energètica es va veure alterada per les altes temperatures i la sequera a gran part del planeta. En aquest context, recorden que tot això passa enmig d’un procés complex de transició energètica i que, per avançar en l’objectiu comú de la neutralitat climàtica, el sector de la mobilitat és un dels àmbits d’actuació més rellevants i on hi ha més oportunitats.

Adoptar el transport sostenible tindrà repercussions positives, per exemple, amb una planificació a nivell municipal i intermunicipal enfocada la mobilitat activa, amb pacificació de carrers i una xarxa segura de carrils bici, que potenciaran el canvi modal. A més, cal assegurar que el transport públic pugui absorbir l’augment de la demanda: priorització semafòrica, serveis directes o semidirectes, carrils d’accés restringit, bona gestió de les parades d’autobús, serveix més flexibles… Tot això, és clar, a més de l’increment previst en la mobilitat compartida.

Ana Solá, directora de CINESI, apunta que cal assegurar que “el transvassament d’usuaris” des del vehicle privat permeti “consolidar un model de mobilitat sostenible” en comptes d’esdevenir “una nova crisi pel col·lapse del sistema de transport públic i d’aquests serveis de mobilitat compatida”.

Els cotxes contribueixen molt a les emissions de gasos d'efecte hivernacle | Cristóbal Castro
Els cotxes contribueixen molt a les emissions de gasos d’efecte hivernacle | Cristóbal Castro

2– La sostenibilitat serà encara més protagonista

La sostenibilitat continuarà tenint molta importància en la mobilitat, cada cop més. La innovació tecnològica i l’impuls de les renovables seran claus, però ho serà més el canvi de mentalitat dels consumidors i la seva preocupació pel medi ambient. La majoria de nuclis urbans tenen nivells de contaminació preocupants, com apunten diveres agències.

És per això que fomentar l’ús del transport públic i facilitar un desplaçament més fàcil, eficient i net és indispensable. Així doncs, crear ciutats sostenibles i fer una planificació urbana correcta és una gran aposta per complir els objectius en sostenibilitat.

3– Descarbonizació: el transport i la indústria són les grans palanques

Totes les estratègies europees estan orientades a la neutralitat climàtica i, segons alguns experts, l’estat espanyol podria arribar a la neutralitat en carboni el 2045. Durant els propers temps aspectes com la mobilitat elèctrica o els motors d’hidrogen prendran cada cop més importància. A més, la introducció de zones de baixes emissions, i l’impuls de la bicicleta i la mobilitat personal, com ara els patinets, seran accions molt important. Des d’un punt de vista tecnològic, gràcies a la mobilitat elèctrica es pot abordar la descarbonització del transport motoritzat, tant de persones com de mercaderies.

 | Pixabay
La digitalització pot posar tots els serveis de mobilitat a l’abast de la mà | Pixabay

4– La digitalizació farà una passa endavant

La innovació en la mobilitat també pasa per serveis més digitals i més adaptats a les necessitats personals dels usuaris. La digitalitació és una de les tendències més rellevants i que tindrà més impacte en la mobilitat urbana i en la seva planificació. Gràcies a la tecnologia, els usuaris podran tenir accés a qualsevol servei de mobilitat des d’un dispositiu digital.

CINESI posa com a exemple la plataforma Doco de Renfe, que permet planificar, reservar, pagar i viajar en tren, moto, taxi o patinet de la manera més econòmica, ràpida i sostenible, unint el transport tradicional i la nova mobilitat aprofitant les possibilitats que ofereixen la digitalització i la tecnologia.

5– Mobilitat per a tothom

La mobilitat a les ciutats ha evolucionat constantment i ho ha de continuar fent. Si fins ara el focus era al trànsit, ara l’objectiu dels ajuntaments són les persones. De focalitzar-se a optimitzar la capacitat viària i la velocitat dels vehiles amb les infraestructures, ara es volen fer ciutat més habitables i amb més qualitat de vida.

Més notícies
Retencions a la C-16, entre Rubí i Sant Cugat
Acusen la DGT de “paralitzar” la transició de la mobilitat
Entitats ecologistes denuncien que el bloqueig a la reforma de les etiquetes ambientals és molt perjudicial
La renaturalització de les ciutats té grans beneficis per a la salut dels ciutadans però també pot posar en marxa processos perillosos d'exclusió social | Ajuntament de Barcelona
Les ‘ciutats verdes’ promouen la gentrificació i les desigualtats
Un projecte de la UAB relaciona la renaturalització urbana i els processos d'expulsió de les classes populars a 28 ciutats
L'entrada de l'edifici de Wallbox, a Barcelona | ACN
Presenten un carregador de vehicle elèctric capaç d’omplir la bateria en menys de 15 minuts
El model, que rep el nom d'Hypernova i és un invent català, es començarà a produir l'any 2023
L'eficiència augmenta si el tanc d'electròlisi està en contacte amb la placa fotovoltaica | M. Kölbach / HZB
Fabricar hidrogen amb energia solar, una opció òptima per als indrets més freds del planeta
Podria ser una alternativa competitiva als combustibles fòssils en molts casos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa