MonPlaneta
Fabricar hidrogen amb energia solar, una opció òptima per als indrets més freds del planeta
  • CA

Les hores de llum són una de les característiques més destacades de les zones més septentrionals i australs del planeta, amb estius on el Sol es pot veure pràcticament tot el dia. Aquest fet podria resultar molt útil per a generar energia, especialment pel que fa a la que alimenta, per exemple, les instal·lacions d’investigació situades en punts remots de l’Antàrtida. Fins ara han funcionat amb generadors i aparells de calefacció alimentats amb combustibles fòssils que arriben amb vaixell, contribuïnt a l’escalfament global però també a la contaminació, tant pel fum com pels possibles vessaments en el transport. Una molt bona opció podria ser substituir aquests combustibles per hidrogen, que no només té moltes possibilitats sinó que, a més, s’emmagatzema amb molta facilitat a temperatures baixes.

A la revista ‘Energy and Environmental Science’, un article elaborat per científics de l’Institut de Combustibles Solars Helmholtz-Zentrum de Berlín (Alemanya) proposa una manera de fer servir panells solars per generar hidrogen a la mateixa Antàrtida durant l’estiu, fent servir l’electròlisi i sense cap tipus d’impacte en el medi ambient. Tot i que el fred augmenta l’eficiència de la majoria de panells solars, també redueix considerablement la de l’electròlisi, de manera que els investigadors van comparar dos tipus d’instal·lacions diferents: una de convencional, on el mòdul fotovoltaic està separat tèrmicament i físicament del tanc d’electròlisi; i un de nou, on es troba acoblat tèrmicament al tanc d’electròlisi, facilitant la difusió de la calor.

L'experiment es va dur a terme a l'interior d'una nevera | M. Kölbach / HZB
L’experiment es va dur a terme a l’interior d’una nevera | M. Kölbach / HZB

Durant els experiments es va poder comprovar que el sistema amb acoblament tèrmic produïa més hidrogen, ja que els mòduls fotovoltaics passaven la calor “sobrant” a l’electrolitzador, augmentant l’eficiència de la reacció. Així, la temperatura de l’electròlit passava de -20ºC a 13,5ºC. Això podria tenir aplicacions importants a l’hora d’eliminar la contaminació, els riscos al medi ambient i les emissions de gasos d’efecte hivernacle, no només a les instal·lacions científiques del Pol Sud sinó en altres zones molt fredes i amb poca població com ara els Alps, el Canadà, Alaska, els Andes, l’Himàlaia… és possible que, allà, la generació d’hidrogen per a combustible amb energia solar sigui una opció rendible i un nou avantatge d’una tecnologia que continua desenvolupant-se a un ritme sorprenent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa