Un equip d’investigadors ha aconseguit millorar en un 20% l’eficiència de la fotosíntesi de les plantes, un gran avenç que pot millorar moltíssim la productivitat dels conreus. Segons informa la cadena britànica BBC, els científics han augmentat la capacitat de conversió d’energia solar en aliment mitjançant l’edició genètica, en un gran descobriment en aquest camp i que podria ajudar a alleujar l’escassedat d’aliments arreu del món.

Una gran ajuda a la seguretat alimentària

En declaracions a la BBC, el líder de l’equip, el doctor Stephen Long, explica com fa trenta anys que s’estudia la fotosíntesi i per què és menys eficient del que podria ser. “Hi havia molt d’escepticisme sobre si la podríem millorar“, reconeix, “de manera que demostrar que es pot canvia completament el terreny i contribueix enormement a la nostra capacitat d’augmentar el subministrament mundial d’aliments”. De fet, considera aquest avenç “el més important” en què ha participat en la seva carrera. Segons l’UNICEF, el 2030 hi podria haver més de 660 milions de persones patint escassedat d’aliments i malnutrició especialment a causa del canvi climàtic i la ineficiència de les cadenes de subministrament.

La soia ha estat la primera planta de conreu en què s'ha provat aquesta modificació genètica| Institut Internacional d'Agricultura Tropical
La soia ha estat la primera planta de conreu en què s’ha provat aquesta modificació genètica| Institut Internacional d’Agricultura Tropical

Un procés importantíssim però imperfecte

La fotosíntesi és el procés més important de la vida a la Terra, i és gràcies a ella que s’alimenten la immensa majoria dels organismes que hi viuen. És un procés químic amb diverses etapes i, a través d’ell, l’energia del sol és utilitzada per convertir el diòxid de carboni i l’aigua en els sucres que alimenten les plantes i les fan créixer.

En aquest cas, els investigadors van fixar-se en una part petita però crucial del procés. Quan la llum solar és molt intensa, les plantes canvien a una mena de ‘mode segur’ en què alliberen l’energia sobrant en forma de calor per evitar que les seves cèl·lules pateixin danys. Quan el perill passa, però, triguen força estona a tornar a la productivitat normal.

El blat és un altre dels grans conreus del món que es podria beneficiar d’aquest avenç

Una solució aplicable a la majoria de conreus

Els científics van modificar els gens responsables d’aquesta funció de protecció i van aconseguir que unes plantes de soia fessin aquest canvi més ràpidament. Així, les seves fulles fan la fotosíntesi durant més temps, augmentant la producció total en un 20% en un procés que no ha estat fet al laboratori sinó al camp, provant-ne l’eficàcia en circumstàncies reals.

Això és molt important, d’una banda perquè demostra que aquesta millora es pot implementar a la producció agrícola i, de l’altra, perquè produeix una millora de la productivitat molt més gran que el que es pot aconseguir amb la selecció artificial. A més, els gens involucrats en aquest procés són a totes les plantes, de manera que es podria replicar en altres conreus com el panís, el blat o l’arròs.

El professor Long afirma que aquests conreus podrien ser una realitat al nostre dia a dia en els propers deu anys, però aquesta possibilitat depèn de la legislació de cada país pel que fa al conreu de varietats modificades genèticament. La doctora Amanda de Souza, però, una altra de les autores de l’estudi, recorda que “el número de persones afectades per l’escassedat de menjar continua creixent, i les projeccions mostren que cal un canvi a nivell de cadena d’aliments per canviar la trajectòria”.

Més notícies
L'augment del CO2 atmosfèric alimenta la fotosíntesi i la producció biològica de les plantes i el plàncton | ACN

La fotosíntesi pot frenar l’escalfament global gràcies al carboni

No l'aturarà, però s'ha comprovat que ja ho va fer en el passat gràcies a l'acció fertilitzadora del CO2
:  - Mobile
Els pollancres modificats genèticament es plantegen com una possible ajuda en la lluita contra el canvi climàtic | Pixnio

Creen arbres de creixement accelerat per retirar CO2 de l’atmosfera

Una companyia nord-americana ha modificat genèticament pollancres per combatre el canvi climàtic
:  - Mobile
El canvi climàtic canviarà els aliments més consumits en el futur

Sis aliments que l’escalfament global podria fer més habituals

El canvi climàtic requereix trobar productes més resilients, sostenibles i amb una densitat nutritiva més alta
:  - Mobile
Camps de conreu de cereals  | DIBA

Reduir la contaminació de l’aire augmentaria la productivitat dels conreus

Els òxids de nitrogen afecten el creixement de les plantes
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa