MonPlaneta
Catalunya té el primer edifici imprès en 3D de l’estat espanyol
  • CA

L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) ha presentat el primer edifici de l’estat espanyol que ha estat construït amb fang i fent servir una impressora 3D. Aquest projecte, fruit de la investigació de l’IAAC per trobar noves maneres “d’encarar els reptes socials i mediambientals del futur”, tal com afirma la institució en un comunicat, suposa un tipus de construcció que es pot fer molt ràpidament i que té una petjada ambientala gairebé nul·la.

El prototip ha estat construït a les instal·lacions dels Valldaura Labs de l’IACC i, afirmen, és “un pont” entre el passat, amb l’arquitectura de fang; i el futur, amb la tecnologia d’impressió 3D a gran escala. Tot plegat, expliquen, no només servirà per “canviar l’arquitectura del futur” sinó també per fer front a la crisi climàtica i d’habitatge que viu actualment tot el món.

Construir amb fang permet obtenir les matèries primeres a molt poca distància | Gregori Civera
Construir amb fang permet obtenir les matèries primeres a molt poca distància | Gregori Civera

Mètodes constructius “sostenibles i respectuosos”

El projecte ‘TOVA’, com se l’ha anomenat, s’ha desenvolupat al Postgrau d’Investigació 3dPA de l’IAAC, que vol formar arquitectes i investigadors de la construcció i explorar les possibilitats de la impressió 3D, amb l’objectiu d’acabar construint una casa sencera amb aquesta tecnologia. És per això que va ser realitzat amb un dels mètodes constructius “més sostenibles i respectuosos” que es coneixen actualment.

En només 7 setmanes i fent servir només materials de quilòmetre zero i una grua WASP –una impressora 3D arquitectònica– es va aixecar l’edifici. No es van generar residus, ja que tots els materials es van obtenir en un radi de 50 metres, fent servir fang local barrejat amb additius i enzims per aconseguir la integritat estructural i l’elasticitat necessàries per a una impressió 3D optimitzada. Els fonaments són de geopolímer i el sostre és de fusta. A més, per ganrantir-ne la durabilitat, es va afegir una capa impermeable fent servir matèries primeres com l’aloe i les clares d’ou.

L’edifici té en compte les condicions climàtiques del Mediterrani, amb un volum compate per protegir-se del fred a l’hivern però que es pot obrir i expandir durant les altres estacions per gaudir de l’exterior. Els murs estan formats per una xarxa de cavitats que aïllen i permeten contenir l’aire per evitar pèrdues de calor a l’hivern mentre que a l’estiu protegeixen de la radiació solar.

L'edifici ha estat dissenyat pensant en les condicions climàtiques de la zona mediterrània | Gregori Civera
L’edifici ha estat dissenyat pensant en les condicions climàtiques de la zona mediterrània | Gregori Civera

Un projecte pels reptes del present i el futur

Pel que fa als materials, a més, i tenint en compte que els mètodes constructius actuals suposen el 36% de les emissions de CO2, TOVA és un exemple d’edificació baixa en carboni amb aplicacions que van dels habitatges als espais públics i que, combinat amb altres sistemes constructius, podrien tenir un impacte enorme en la petjada ambiental del sector.

En aquest cas, TOVA ha estat pensat com a prototip d’habitatge sostenible que es podria construir a qualsevol lloc del món, una prova d’una tècnica prometedora que obre la porta a solucionar problemes d’accés a l’habitatge a zones vulnerables o en situació de provisionalitat, creant espais assequibles i sostenibles. La impressió 3D, a més, és un gran exemple de construcció basada en el quilòmetre zero, realitzada amb materials i mà d’obra locals; i també de la possibilitat de personalitzar la construcció per a cada ús.

Amb aquest i altres projectes, l’IAAC respon a emergències climàtiques i migratòries cada cop més greus, donant noves solucions per resoldre una crisi global d’habitatge que pot arribar en forma de grans migracions o desastres naturals. Aquest exemple d’edificació ràpida podria servir per respondre a necessitats urgents i massives, com podria ser el cas de comunitats sol·licitants d’asil.

Més notícies
La presa de Yangqu podria ser ampliada fent servir un nou sistema que no necessita mà d'obra directa i que és molt més ràpid | Weibo
Uns investigadors xinesos proposen construir una presa amb impressió 3D
Afirmen que no caldrà mà d'obra humana directa gràcies a l'ús de robots distribuïts
La construcció d'una ciutat flotant al llac interior d'un atol pot ser un exemple global d'adaptació al canvi climàtic | Waterstudio / Dutch Docklands
Una ciutat flotant, un projecte d’adaptació a la pujada del nivell del mar
Les Maldives són un dels països més amenaçats per la pujada del nivell del mar
La fusta és un dels materials de construcció de què més ha augmentat l'ús gràcies a la seva eficiència com a aïllant | ACN
La crisi de subministraments impulsa la fusta del Pirineu en la construcció
El seu ús en habitatges i equipaments és tot un símbol de l'arquitectura sostenible
Les deixalles de plàstic es poden convertir en materials de construcció sostenibles | ByFusion
Una empresa converteix deixalles de plàstic en material per a construcció
Una altra proposta innovadora per eliminar i donar un ús als milions de tones de residus que generem

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa