MonPlaneta
La crisi de subministraments impulsa la fusta del Pirineu en la construcció
  • CA

L’encariment del preu de l’energia i la invasió russa d’Ucraïna han causat una crisi de subministraments que dóna oportunitats a recursos de proximitat, com és el cas de la fusta del Pirineu en la construcció. En declaracions a l’ACN, el delegat a al zona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Ricard Lobo, afirma que el moment és “extremadament delicat” pel que fa al transport global de materials i que, a conseqüència d’això, el preu de la fusta d’importació s’ha duplicat.

Un sector en alça

Això obre pas a l’ús de fusta del país en equipatges i equipaments, tot un símbol de l’arquitectura sostenible. No obstant, l’extracció d’aquest material al Pirineu és insuficient per satisfer la demanda a Catalunya, on durant els darrers quinze anys s’ha anat fent servir cada vegada més. Lobo espera que la crisi es pugui “reconduir” i que la construcció torni a ser econòmicament “més raonable”. A nivell internacional, la fusta és un dels materials que més s’han encarit, i això podria fer-ne baixar l’ús, trencant una tendència a l’alça per la seva qualitat com a aïllament, molt important en l’eficiència energètica dels edificis.

La fusta fa anys que està en alça una altra vegada com a material de construcció | ACN

Un exemple d’eficiència

Un exemple d’aquesta tendència a reduir el consum i a activar l’economia circular és el de la casa rural de Cal Rossa de Taús, a les Valls d’Aguilar (Alt Urgell). Un dels propietaris, Xavier Escribà, explica a l’ACN que han aconseguir reduir el cost de la climatització per metre quadrat a menys d’un euro anual gràcies a l’aïllament al sud, que rep més llum solar, i a l’aïllament amb fusta. Això ha desvinculat la viabilitat del negoci del preu de l’energia en un moment en què ha augmentat moltíssim.

El propietari de la casa rural afirma que el nou edifici anirà destinat a apartaments turístics que també tindran un espai per teletreballar i una connexió a Internet que ho permet. Així, la casa tindrà dues habitacions per plantes i una zona comunitària amb terrassa a la part superior. Tot i que el cost de construcció és un 10% més car que amb materials més convencionals, l’increment es compensa amb l’estalvi energètic i amb el “valor afegit” a la seva filosofia d’oferir activitats ecoturístiques a la zona del Boumort.

L'arquitecta Marta Guàrdia mostrant un dels seus projectes que té la fusta com a element principal | ACN
L’arquitecta Marta Guàrdia mostrant un dels seus projectes que té la fusta com a element principal | ACN

L’arquitecta i directora de l’obra, Marta Guàrdia, assenyala a l’ACN que un projecte com aquest parteix de l’estalvi energètic i que, per tant, els aïllaments són “considerables”, amb 16cm de fusta en façana i 28 en coberta i fent servir l’orientació de les cases, que a l’antiguitat ja es tenia molt present als pobles de muntanya. A més, la fusta, un material de construcció tradicional al Pirineu, està cridant l’atenció a cada cop més clients “sensibilitzats”.

Més notícies
Construcció del centre cívic del Barri de La Guàrdia de Sant Vicenç dels Horts. El projecte proposa la construcció de l’edifici a la part central de la plaça de la Pau i endreça l’espai públic del voltant.
Nou equipament a Sant Vicenç dels Horts sense petjada ecològica
Una de les particularitats més destacades és la sostenibilitat ambiental del projecte
Prototip d'ampolla feta amb PET 100% vegetal | Suntory
Suntory presenta el seu primer prototip d’ampolla de plàstic vegetal
La propietària de Schweppes i La Casera vol que les seves ampolles de PET siguin sostenibles el 2030
Un taüt de micelis desenvolupat per l'empresa Loop | Loop
“Taüts vivents”, una proposta sostenible per tornar a la pols
Una empresa neerlandesa ha desenvolupat un sistema per reduir l'impacte ambiental dels enterraments i beneficiar la natura
Nou Centre Logístic de Biomassa a Terrassa
La fusta, clau per a l’equilibri territorial i la bioeconomia
Es presenten a Barcelona les possibilitats i avantatges de construir amb fusta, com ara la reducció de l'ús de plàstic i la gestió sostenible dels boscos, que evita incendis forestals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa