Un equip d’investigadors xinesos ha proposat construir una presa fent servir robots, impressió 3D i intel·ligència artificial. Segons expliquen en un article publicat al ‘Journal of Tsinghua University’, el seu pla és alçar una estructura de 180 metres d’alçada sense cap mà d’obra directa, fent servir robots com si fossin una impressora 3D distribuïda. Un cop acabada, aquesta presa podria generar 5.000 milions de kWh d’electricitat cada any, suficients per subministrar energia a 50 milions de llars del país.

Pont de formigó
Aquesta tecnologia permet construir grans estructures molt ràpidament

Una gran ampliació sense mà d’obra

La idea dels investigadors és fer servir la presa de Yangqu, al Riu Groc, i ampliar-la i augmentar la seva capacitat de generació elèctrica per convertir-la en una de les més grossa del món. Alhora, és clar, també seria l’estructura feta per una intel·ligència artificial i impresa en 3D més grossa que s’ha fet mai.

Normalment aquesta tecnologia fa servir impressores 3D enormes per crear les capes de formigó de l’estructura, però en aquest darrer estudi s’explica un nou mètode que permet imprimir el formigó en 3D sense impressores, fent servir robots controlats per una intel·ligència artificial amb un calendari computeritzat que tingui en compte l’estructura final.

Així, el mateix programa fa servir el disseny de la presa per calcular quant de material farà falta per a cada secció i ordena als robots que recullin el material i el descarreguin a l’indret corresponent. Després el converteixen en una capa impresa en 3D, en un procés que, a còpia de repeticions, acaba completant la secció. Al final de cada capa, els robots informen el sistema de calendarització per mantenir la coordinació i assegurar que tot va bé. Essencialment, doncs, funcionen com una impressora 3D enorme i descentralitzada.

Cristian Santana - Flickr
L’ús d’aquest tipus de sistemes podrien deixar sense feina centenars de milions de persones arreu del món | Cristian Santana/Flickr

Un mètode molt més ràpid però que amaga grans perills

Els investigadors afirmen que aquest mètode pot estalviar temps, recursos i mà d’obra i permetre construir diverses seccions de la presa alhora. Si tot va bé, les obres estaran acabades i la presa operativa el 2024, en només dos anys, en comparació amb els 9 anys que va durar la construcció de la presa de les Tres Gorges, la que genera més electricitat del món.

Aquesta proposta tan sorprenent no és la primera d’aquest estil que es fa a la Xina. A la mateixa universitat, el 2021 un altre equip va desenvolupar un pont retràctil fet amb impressió 3D a la ciutat de Xangai que es controla per Bluetooth i que es pot desplegar en menys d’un minut. Aquell mateix equip també és responsable d’una biblioteca impresa en 3D i d’un pont de formigó.

Són aquests èxits els que fan pensar que és possible que el govern xinès permeti que la idea de la presa tiri endavant. Tot plegat, però, fa pensar en un altre problema: l’eliminació de centenars de milions de llocs de treball si aquesta forma de construcció es va popularitzant cada vegada més i els problemes econòmics i socials que podria causar si el procés es duu a terme de manera massa ràpida.

Més notícies
La primera orella impresa en 3D ha estat implantada a una pacient de 20 anys | 3DBio Therapeutics

Implanten per primer cop una pròtesi d’orella impresa en 3D

Es va crear amb un cultiu de cèl·lules de la pacient, com una rèplica simètrica de la seva altra orella
:  - Mobile
Impressió 3D d'un cor humà fet de col·lagen

Un nou mètode de bioimpressió 3D ens apropa a la fabricació d’òrgans prostètics

Gràcies a la tasca d'un equip d'enginyers de teixits, la fabricació de cors humans sencers és una mica menys ciència-ficció i una mica més una possibilitat de futur
:  - Mobile
Steve Verze amb el seu ull prostètic | Moorfields Eye Hospital

Implanten el primer ull prostètic imprès en 3D del món

Un anglès de 47 anys és la primera persona a dur una reproducció fidel del seu ull perdut
:  - Mobile
Imatge del projecte 'The Longhouse'

Construcció amb fusta massiva: una porta a la sostenibilitat

Al MIT, als Estats Units, un nou projecte ha donat com a resultat el disseny d'un edifici d'ús comunitari d'altíssima eficiència energètica fet amb fusta
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa