Un estudi pioner amb castors ha mostrat que aquests animals poden ajudar a mitigar alguns efectes del canvi climàtic. Segons un estudi publicat a la revista ‘Ecosphere’, el trasllat de castors en un riu als Estats Units ha aconseguit millorar l’emmagatzematge d’aigua i reduir-ne la temperatura, mostrant el seu potencial per pal·liar algunes conseqüències de la nostra activitat a la Terra.

Serveis ecosistèmics importantíssims

Segons els investigadors, només després d’un any del trasllat, els castors han fet baixar les temperatures de l’aigua uns 2ºC i han fet pujar uns 30 centímetres el nivell freàtic. Això demostra que els científics que afirmaven que les preses dels castors podien restaurar rius i fer augmentar el nivell de les aigües subterrànies seguien una bona pista. Els resultats d’aquest estudi confirmen que els serveis ecosistèmics d’aquests animals permeten fer els seus hàbitats més resilients a les sequeres i als incendis forestals.

Els castors són uns grans modificadors del paisatge
Els castors són uns grans modificadors del paisatge

Un experiment pioner

L’experiment s’ha fet al riu Skykomish, a l’estat nord-americà de Washington, on el canvi climàtic ha afectat greument l’ecologia. La neu acumulada és cada cop menor, les nevades s’estan convertint en pluja i les aigües s’estan escalfant, perjudicant els salmons, a qui els costa viure en temperatures més altes.

Els castors són uns dels grans hidròlegs de la natura: construeixen preses, creen basses i aiguamolls i aprofundeixen els llits dels rius amb els seus caus i refugis. Així aturen les aigües, conservan-les més temps, i les refreden quan flueixen sota terra. Entre 2014 i 2016, els investigadors van traslladar 69 castors del curs baix del riu a parts més altes. De seguida van començar a construir les estructures que els serveixen per viure.

Les preses dels castors acumulen aigua i també contribueixen a refredar-la | Wikimedia Commons
Les preses dels castors acumulen aigua i també contribueixen a refredar-la | Wikimedia Commons

Resultats espectaculars

Als cinc llocs on es van instal·lar, els castors van construir 14 preses, gràcies a les quals el volum de les aigües en superfície va pujar mentre que, sota terra, el nivell de les aigües subterrànies va créixer fins a ser el doble de la que hi havia a les basses en superfície. La temperatura de l’aigua va baixar una mitjana de 2,3ºC mentre, on no hi havia castors, s’escalfava 0,8ºC. De fet, l’aigua es va refredar prou com per gairebé deixar de ser perilloses pels salmons fins i tot en un estiu especialment càlid. Tot plegat, a més, en només un any.

Curiosament l’estudi també va observar com les basses petites abandonades pels castors tenen l’efecte contrari, escalfen l’aigua, segurament perquè el sistema de refrigeració es fa malbé amb el temps. Buscar aquests indrets per traslladar-hi castors i que els restaurin podria ser una manera molt eficient de refredar els rius.

Més notícies
Els llacs i basses, especialment si tenen poca profunditat, són grans emissors de metà

Un sistema elimina més de la meitat de les emissions de metà de llacs i basses

El dragatge i l'ús d'un fang especial redueixen enormement l'eutrofització
:  - Mobile
Els llacs europeus registren alts nivells de contaminació per plàstics

Uns bacteris poden netejar els llacs alimentant-se dels plàstics que hi ha

Algunes espècies fins i tot prefereixen aquestes deixalles que la matèria orgànica que és el seu aliment natural
:  - Mobile
El llac Toba, a Sumatra, és el llac d'origen volcànic més gran del món, amb més de 100 quilòmetres de llargada

Els llacs del món s’estan evaporant més ràpid del que es creia fins ara

Un nou estudi calcula l'abast real d'aquest efecte de l'escalfament global
:  - Mobile

Continua la recuperació i millora dels grans rius de l’àrea metropolitana i les seves ribes

Gràcies als projectes del nou PSG, amb 8,4 milions d’euros, s’ajudarà a potenciar el seu ús social, augmentat per la pandèmia, i també a cohesionar el territori i millorar l'economia de la regió
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa