MonPlaneta
La ‘carn’ vegetal, una alternativa sostenible i saludable als animals
  • CA

Les alternatives basades en vegetals als productes d’origen animal són alhora més sostenibles i millors per a la salut humana que no pas la carn que imiten. Un estudi publicat a la revista ‘Future Foods’ ha fet la comparació i, a més d’aquests beneficis, també remarca que, com que estan creats per imitar el sabor, textura i “l’experiència de menjar productes animals”, també són molt més útils a l’hora de reduir el consum de carn i lactis que no pas demanar a la població, simplement, que mengi més verdura.

Repassant 43 estudis sobre la matèria

Els responsables d’aquest estudi són psicòlegs de la Universitat de Bath, a Anglaterra, que conclouen que les alternatives vegetals a la carn i els lactis no només són més sans i sostenibles sinó que “tenen en compte les preferències i els comportaments dels consumidors”. Aquest ha estat el resultat de la seva anàlisi de 43 estudis sobre la matèria, de l’impacte ambiental a les actituds dels possibles compradors, passant pels efectes en la salut.

Els substituts de la carn són molt més fàcils d’adoptar que no pas un canvi de dieta per consumir més vegetals

El perfil del consumidor

Un dels informes que han estat revisats conclou, per exemple, que gairebé el 90% dels consumidors de ‘carn’ i ‘llet’ vegetals en realitat són omnívors o dels anomenats flexitarians. Un altre, per la seva banda, conclou que els productes més semblants a la carn processada tenen més probabilitats de substituir-la que no pas un canvi més important en la dieta dels consumidors.

Aspectes climàtics

Altres dades importants són, per exemple, que la producció d’aquests succedanis generen moltes menys emissions que els que imiten. Una hamburguesa vegetal, per exemple, és responsable d’un 98% menys d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que una hamburguesa de vedella. A més, és clar, aquests productes en general demanen l’ús de menys sòl agrícola, menys aigua i contaminen menys.

Vaques alimentant-se a una granja, en una imatge d'arxiu | Domini Públic
La ramaderia és una gran font d’emissions de gasos d’efecte hivernacle | Domini Públic

Avantatges nutricionals

Pel que fa als aspectes relacionats amb la salut, els productes basats en vegetals també acostumen a tenir uns perfils nutricionals millors que no pas els fets de carn. Un estudi, de fet, afirma que el 40% dels productes de carn convencional són considerats “poc saludables” mentre que, pel que fa als basats en plantes, només ho són un 14%. De fet, aquests productes no només sembla que són millors per a la salut i per perdre pes sinó que, fins i tot, podrien ajudar a guanyar massa muscular. Per millorar les seves mancances nutricionals, a més, s’hi podrien afegir ingredients com ara bolets, microalgues o espirulina.

Tot i que el seu color ens resulti xocant, l'espirulina, aquí mostrada assecada i convertida en pols, pot ser un element importantíssim per a la seguretat alimentària | IRTA
Tot i que el seu color ens resulti xocant, l’espirulina, aquí mostrada assecada i convertida en pols, pot ser un element importantíssim per a la seguretat alimentària | IRTA

Una gran oportunitat pel futur

En conclusió, els responsables d’aquest estudi afirmen que els succedanis vegetal de la carn poden aconseguir fer-se amb una part important del mercat a través de tres avantatges a què el consumidor dóna molt de valor: “sabor, preu i conveniència” i que, a més, serien una aportació molt gran a la lluita contra la contaminació i el canvi climàtic.

No obstant això, els mateixos autors també recorden que, malgrat els avenços “increïbles” que s’han fet els darrers anys, encara hi ha “molt potencial” per millorar aspectes com ara el seu sabor, la seva textura i la manera com es couen, a més de millorar el seu valor nutricional per convertir-los en una alternativa total a la carn.

Més notícies
La cua de bou, un plat tradicional cordovès que aprofita aquest apèndixs del bestiar boví
Menjar menuts ajuda a lluitar contra el canvi climàtic
Si la carn dels animals s'aprofités molt més, com s'havia fet tradicionalment, les emissions vinculades a la indústria càrnica podrien caure gairebé un 30%
Alguns vegetals ens aporten més nutrients cuits que no pas crus
9 vegetals que són més sans si es mengen cuits
Tot i la tendència a menjar-los crus, cuinar-los ens pot aportar grans beneficis
Vaques alimentant-se a una granja | Domini Públic
Ensenyen les vaques a anar al lavabo per reduir l’impacte ambiental de la ramaderia
Un equip de científics ha completat amb èxit un experiment d'ensinistrament
La llet de soia és una de les principals alternatives comercials a la llet de vaca i, no obstant això, no s'hi pot comparar pel que fa a valor nutricional | Piqsels
El valor nutricional, l’assignatura pendent de la ‘llet’ vegetal
El seu contingut en calci i en vitamina D continua sent massa baix, especialment per als infants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa