MonPlaneta
Estels en comptes de molins, una possible alternativa en energia eòlica

A dia d’avui, hi ha com a mínim deu empreses entre Europa i els Estats Units que investiguen en una possible alternativa a les turbines emprades actualment per generar electricitat amb l’energia del vent: fer servir estels. Tant si és per reduir l’impacte ambiental com per ser instal·lats en zone amb menys vent, posar grans estels a 200 metres d’alçada o més podria ser una bona ajuda en la tan necessària transició energètica.

Un concepte diferent

Respecte els molins de vent habituals, els estels tenen avantatges tant pel fet de ser més barats i fàcils de transportar com, també, en eficiència. La seva construcció, a més, té una empremta de carboni molt més petita, fent que siguin, si més no sobre el paper, una alternativa viable a les turbones eòliques actuals.

A la vida real, però, aquesta alternativa encara ha de superar uns quants obstacles per esdevenir realitat, tant tecnològics com comercials com, també, ambientals, ja que no està provat que els estels siguin segurs per a les persones i per a la vida salvatge, que no faci massa soroll i que no tingui, encara que sembli que no tant com les turbines, un impacte visual notable.

Primeres passes

Tot i això, ja hi ha una empresa comercialitzant instal·lacions petites, que poden donar electricitat a unes quantes dotzenes de cases fent servir l’energia del vent. Fins ara, aquests estels han estat utilitzats, majoritàriament, en zones aïllades on la xarxa elèctrica no arriba i on no hi ha gaires alternatives més enllà dels generadors de gasoil. La companyia SkySails Power ven un model consistent en un estel d’uns 180 metres quadrats de superfície lligat a una estació per un cable de 800 metres de llargada.

L’alçada dels estels és, precisament, un dels avantatges d’aquesta forma de generació d’energia eòlica. A 500 metres, el vent és entre 3 i 7 km/h més fort que no pas a 100, i aprofitar-lo podria ser una opció molt interessant a explorar. A més de la possibilitat d’instal·lar-los a molts més llocs que no pas les turbines, també són molt més fàcils de retirar un cop acabada la seva vida útil i requereixen menys materials, cosa que els podria fer més sostenibles i, alhora, barats. Això és així especialment en el cas dels parcs eòlics marins, que han de tenir grans fonaments o bé surar en grans estructures que els mantenen sobre l’aigua.

Aquests sistemes podrien reduir moltíssim l’impacte dels parcs eòlics marins | SkySails

Obstacles a superar

A l’altra banda hi ha els inconvenients, com ara la necessitat d’estar controlats tota l’estona, per a la qual cosa caldria un programa informàtic molt complex, perquè haurien de funcionar de manera independent durant llargs períodes de temps, com fan les turbines. En aquest cas, però, els estels poden fer servir l’aerodinàmica per col·locar-se en la posició que generi més energia, cosa que suposa un avantatge però que requereix un sistema automatitzat per optimitzar-ne el rendiment.

Tot i que és possible que encara quedi molt perquè aquests sistemes siguin una realitat a gran escala, el cert és que, ja a dia d’avui, poden ser un bon substitut als generadors de gasoil en moltes situacions. A més, si les investigacions continuen en aquest sentit podria ser que, durant els propers anys, continuessim sentint a parlar de nous avenços que ho posin cada cop més a prop.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa