A causa del canvi climàtic, els ocells marins cada vegada tenen més problemes per menjar. Això conclou un equip d’investigadors de l’University College de Cork (Irlanda) en un article publicat a la revista ‘Proceedings of the Royal Society B’. Segons expliquen, els canvis químics que s’estan produint a l’aigua del mar, i que evolucionen ràpidament, estan fent que s’enterboleixi, dificultant que les aus trobin les seves preses.
Seguint les immersions de les baldrigues
En un experiment fet a la petita illa de Little Saltee, els investigadors van posar xips de seguiment a les plomes d’unes quantes baldrigues petites, en el primer estudi que estudia l’impacte de la claredat de les aigües dels oceans en la capacitat de les aus marines de localitzar peixos i capbussar-se per caçar-los.

A la pàgina web de la universitat, Jamie Darby, ecòleg marí i autor principal de l’estudi, explica com “les propietats químiques i físiques dels oceans del planeta estan canviant a un ritme que no és natural, presentant nous reptes a la vida marina. Una conseqüència del canvi climàtic és que grans àrees dels oceans s’estan tornant més tèrboles”.
Resultats clars i extrapolables
Darby i el seu equip van seguir els patrons d’immersió de les baldrigues, relacionant-les amb condicions ambientals locals com ara la claredat de l’aigua. Es van registrar més de 5.000 immersions i es van recollir totes les dades disponibles. Així és com es van adonar que els ocells es submergien més avall quan la llum del sol penetrava a més profunditat, indicant que la visibilitat és un element clau del seu mecanisme de caça.
Això vol dir, és clar, que si les aigües s’estan enterbolint les aus marines tindran encara un altre repte que superar si volen sobreviure. Tot i que el mateix Darby reconeix que es va “examinar una au marina en concret”, considera que els resultats obtinguts “es poden estendre a altres animals”. “Molts depredadors que depenen de la vista es podrien trobar patint per aconseguir menjar a mesura que l’activitat humana continuï enterbolint els oceans”, conclou.