MonPlaneta
VÍDEO | Un fraret rascant-se amb un pal amplia la llista d’animals que fan servir eines
  • CA

Tot i que fa molt de temps que sabem que els humans no som l’única espècie animal que fa servir eines, la natura ens continua sorprenent demostrant-nos que, al nostre planeta, hi ha molts més éssers capaços de fer-ho que no ens pensàvem. Als ximpanzés i altres grans simis, a més d’als elefants i els còrvids, per exemple, ara s’hi afegeix, per sorpresa, el fraret atlàntic, una petita au marina que ha estat observada fent servir un pal per rascar-se. Els anys 2014 i 2018, dos equips de científics diferents van observar aquest comportament a dos indrets tan allunyats entre ells com Gal·les i Islàndia.

La segona observació, més recent, va ser feta per càmeres del Centre d’Investigació de la Natura del Sud d’Islàndia i, gràcies a elles, podem veure aquesta sèrie de tres vídeos que han estat incorporats a l’estudi que explica aquest descobriment i que, liderat per la investigadora Annette Fayet, de la Universitat d’Oxford (Anglaterra) ha estat publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’. En aquest cas, el fraret, que en aquell moment es trobava en unaa petita illa islandesa, feia servir un pal per rascar-se el pit. Segons sembla, l’explicació d’aquest gest podria raure en la gran infestació de paparres que patien els frarets atlàntics de l’illa en aquell moment.

Tot i que aquest comportament és considerat rar en l’espècie, això no el fa menys important, ja que moltes altres espècies també mostren un ús d’eines que no està estès a tota la població sinó només a individus concrets, tot i que el comportament es pot fer més comú en les circumstàncies adients. Descobrir quins són, precisament, aquests condicionants pot ajudar a comprendre el per què de l’aparició de l’ús d’eines en algunes espècies animals i la seva popularització. En qualsevol cas, els frarets s’afegeixen a les aus que se sap que fan servir eines com les primeres aus marines que sabem que són capaces de fer-ho i com la primera espècie d’ocell que sabem que empra eines per a la higiene personal i no pas per alimentar-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa