VÍDEO | Un fraret rascant-se amb un pal amplia la llista d’animals que fan servir eines

Una sèrie d'observacions demostren que aquesta petita au marina també és capaç dels processos necessaris per emprar estris, encara que sigui d'una manera molt simple

El fraret atlàtic que va ser observat a Islàndia

El fraret atlàtic que va ser observat a Islàndia | PNAS

Tot i que fa molt de temps que sabem que els humans no som l’única espècie animal que fa servir eines, la natura ens continua sorprenent demostrant-nos que, al nostre planeta, hi ha molts més éssers capaços de fer-ho que no ens pensàvem. Als ximpanzés i altres grans simis, a més d’als elefants i els còrvids, per exemple, ara s’hi afegeix, per sorpresa, el fraret atlàntic, una petita au marina que ha estat observada fent servir un pal per rascar-se. Els anys 2014 i 2018, dos equips de científics diferents van observar aquest comportament a dos indrets tan allunyats entre ells com Gal·les i Islàndia.

La segona observació, més recent, va ser feta per càmeres del Centre d’Investigació de la Natura del Sud d’Islàndia i, gràcies a elles, podem veure aquesta sèrie de tres vídeos que han estat incorporats a l’estudi que explica aquest descobriment i que, liderat per la investigadora Annette Fayet, de la Universitat d’Oxford (Anglaterra) ha estat publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’. En aquest cas, el fraret, que en aquell moment es trobava en unaa petita illa islandesa, feia servir un pal per rascar-se el pit. Segons sembla, l’explicació d’aquest gest podria raure en la gran infestació de paparres que patien els frarets atlàntics de l’illa en aquell moment.

Tot i que aquest comportament és considerat rar en l’espècie, això no el fa menys important, ja que moltes altres espècies també mostren un ús d’eines que no està estès a tota la població sinó només a individus concrets, tot i que el comportament es pot fer més comú en les circumstàncies adients. Descobrir quins són, precisament, aquests condicionants pot ajudar a comprendre el per què de l’aparició de l’ús d’eines en algunes espècies animals i la seva popularització. En qualsevol cas, els frarets s’afegeixen a les aus que se sap que fan servir eines com les primeres aus marines que sabem que són capaces de fer-ho i com la primera espècie d’ocell que sabem que empra eines per a la higiene personal i no pas per alimentar-se.

Nou comentari