MonPlaneta
Els calamars podrien ser uns dels grans beneficiats pel canvi climàtic
  • CA

Els calamars no només sobteviuran al canvi climàtic sinó que, problement, prosperaran fins i tot en els pitjors escenaris d’acidificació dels oceans, segons afirma un estudi publicat a la revista ‘Conservation Physiology’ i elaborat per cierntífics de la Universitat James Cook de Queensland, a Austràlia. Tot i que la sensibilitat de la seva sang als canvis en l’acidesa de l’aigua i la gran demanda d’energia que suposa la seva manera de nedar feien pensar el contrari, els investigadors han descobert, sorpresos, que els oceans del futur, molt afectats pel canvi climàtic, podrien ser un lloc idoni per a aquesta animals.

Si abans de la Revolució Industrial les concentracions de CO2 a l’atmosfera eren d’unes 280 parts per milió, actualment superen les 400 i s’estan batent rècords. Les pitjors projeccions, és a dir, les que parteixen de la idea que l’activitat humana continua igual, sense prendre mesures per frenar les emissions, calculen que a finals d’aquest segle la concentració de diòxid de carboni haurà pujat fins les 900 parts per milió, cosa que no afectarà només l’atmosfera sinó, és clar, els oceans.

En provar quin efecte tindria això en dues espècies diferents de calamars, però, els científics es van trobar amb la sorpresa que no els afectava en absolut, ni en el seu rendiment aeròbic ni en la seva capacitat de recuperar-se després d’un exercici intens.

Així, tenint en ompte que molts dels seus depredadors sí que es veuran afectats greument pel canvi climàtic, això podria voler dir que, en el futur, les poblacions de calamars seran cada cop més abundants, gràcies a la seva capacitat d’adaptar-se als canvis del seu entorn, una capacitat que és gràcies a la seva esperança de vida curta, el seu creiement ràpid i les seves poblacions, molt grans i que tendeixen a augmentar ràpidament.

Així doncs, els oceans del futur, en un món clarament impactat pels efectes de l’activitat humana, podrien ser uns oceans dominats pels calamars que, contra tot pronòstic, resultarien beneficiats per una acidificació que tindrà efectes devastadors en la majoria de les altres espècies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa