MonPlaneta
El canvi climàtic està matant milions d’esponges a Nova Zelanda

Els darrers mesos, milions d’esponges, possiblement desenes de milions, han mort a Nova Zelanda, en l’episodi més greu d’emblanquiment d’aquests animals que s’ha registrat. Així ho afirma la Universitat Victoria de Wellington, al mateix país, en un descobriment de què s’ha fet ressò la cadena nord-americana CNN i que es produeix en un moment on l’escalfament de l’aigua dels oceans continua imparable a causa de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

“Un cementiri blanc”

Si els científics van descobrir milers d’esponges emblanquides el maig d’aquest mateix any, en una zona d’aigües fredes al sud-est del país, les investigacions han revelat que la gravetat de l’episodi era extremadament pitjor, afectant no només milions d’exemplars sinó, a més, d’una de les espècies més abundants de la regió, revelant el que podria ser una catàstrofe ecològica molt greu.

Tot i l’emblanquiment, però, el líder de l’equip que va detectar el primer episodi, el biòleg marí James Bell, afirma que algunes de les esponges continuen vives i respirant oxigen. No obstant això, Bell també explica que, en descobrir què estava passant a la regió, va ser “devastador i traumàtic” perquè era una zona “tan abundant i rica en vida marina” que, en veure-la al maig li va semblar “gairebé un cementiri blanc”.

Una esponja en bones condicions al costat d'una d'emblanquida | Universitat Victoria a Wellington
Una esponja en bones condicions al costat d’una d’emblanquida | Universitat Victoria a Wellington

Uns animals crucials pels ecosistemes marins

Les esponges marines, que comprenen un gran número d’espècies de mides, colors i textures diferents, tenen un paper molt important en els ecosistemes marins, aportant tant aliment com refugi a molts animals marins com ara crancs, algues i peixos. A més, filtren grans quantitats d’aigua i capturen petites partícules, bacteris, plàncton i algues i també reciclen el carboni emmagatzemat al fons marí. Així doncs, els serveis que aporten són molt importants.

Una tendència que sembla imparable

L’any passat va ser el més càlid als oceans del món per tercer any seguit, posant els ecosistemes en un nivell de pressió excepcional. La Gran Barrera de Corall, a Austràlia, ha patit un nou episodi d’emblanquiment, un esdeveniment que s’ha produït a diversos esculls més i que els està posant en un perill molt greu. De fet, el fenomen és el mateix que han patit les esponges, que es tornen blanques com a resposta a l’estrès quan les temperatures són massa altes.

Les perspectives de futur, a més, que sembla que indiquen que l’augment de temperatures continuarà de manera indefinida perquè les emissions de gasos d’efecte hivernacle no s’aturen, no són gaire optimistes.

Més notícies
Les esponges del fons de l'Àrtic | Institut Alfred Wegener

Les esponges gegants del fons de l’Àrtic sobreviuen menjant matèria morta

La vida sota el gel marí és una de les més desconegudes del nostre planeta
:  - Mobile

Identifiquen mig miler d’esponges d’aigua dolça al Pallars Jussà

Aquests animals aquàtics són molt resistents a les adversitats ambientals
:  - Mobile
Algunes cremes solars duen un compost químic que es relaciona directament amb la mort dels coralls

Els coralls transformen la crema solar en un compost tòxic que els mata

Un estudi esbrina per què l'oxibenzona acaba sent mortal per a aquests animals
:  - Mobile
El gran escull trobat a aigües profundes a Tahití | Alexis Rosenfeld

Descobreixen un gran escull de corall en perfectes condicions a Tahití

A trenta metres de fondària, és un dels més grans que s'han trobat mai a tanta profunditat
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa