MonPlaneta
Identifiquen mig miler d’esponges d’aigua dolça al Pallars Jussà
Esponges de riu
Una Agent Rural fent seguiment de les esponges descobertes | Foto: Gencat

Efectius del cos d’Agents Rurals estan fent el seguiment d’una població de mig miler d’esponges d’aigua dolça localitzades a l’embassament d’Escaldes, al terme municipal de Tremp (Pallars Jussà). Aquests animals aquàtics van ser descoberts per un particular mentre feia una prospecció geològica i ara els agents en recullen mostres per fer un estudi i prospecten la zona de distribució i l’hàbitat.

Les esponges són animals aquàtics incapaços de desplaçar-se activament i estan subjectes a un substrat, generalment pedres o troncs, però també es poden trobar adherits a boies, barques o altres elements artificials. Al pantà d’Escales, els Agents Rurals n’han vist sobre roques, pedres i troncs d’arbres morts. Gran part del seu cos és buit, format per porus i canals interns per on flueix l’aigua i que li permeten alimentar-se i oxigenar-se. Es troben distribuïdes en uns 750 metres de llera al costat est de l’embassament.

Una població molt nombrosa i resistent

Hi ha unes 15.000 espècies d’esponges, la majoria presents en ambients marins, i només unes 150 viuen en aigua dolça. D’aquestes, únicament quatre espècies han estat citades vives a la península Ibèrica. Experts en macroinvertebrats d’aigües continentals han determinat que les esponges d’Escaldes són de dues tipologies identificades com a Ephidatia fluviatilis i Spongilla lacustri.

Esponges de riu
Detall d’una de les esponges | Gencat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa