Un nou estudi posa de manifest que dues de les crisis globals més importants dels darrers anys, el canvi climàtic i l’aparició i propagació de noves malalties infeccioses, estan relacionades. Segons un informe publicat fa poc a la revista ‘Nature’, l’escalfament del planeta i els canvis en els patrons climàtics faran que, durant els propers 50 anys, milers de virus nous s’escampin entre els animals, augmentant la probabilitat que algun d’ells acabi passant als humans.

Un estudi amb ‘només’ 3.000 espècies
La investigació s’ha basat en l’ús d’un model que ha examinat com migrarien i compartirien virus més de 3.000 espècies de mamífers terrestres si, durant els propers 50 anys, la temperatura del planeta arriba a ser fins a 2ºC superior a la mitjana preindustrial. Els resultats, que ja són prou preocupants per sí sols, encara ho són més quan recordem que, en aquest estudi, no s’hi han inclòs ni els animals marins ni les aus.
Segons els càlculs d’aquest estudi, els virus saltaran entre espècies aproximadament unes 4.000 vegades, repetim, només tenint en compte els mamífers. La situació és especialment preocupant a l’Àfrica i a Àsia, continents que, tradicionalment, han estat punts calents de la propagació de malalties entre animals i humans o al revés, sent l’origen de diverses soques de grip, el VIH, l’Ebola o el virus de la Covid-19. Evidentment, no tots aquests virus tenen per què anar a parar als humans o esdevenir el principi d’una pandèmia però, amb cada contagi entre espècies, les probabilitats augmenten.

La confirmació d’una sospita
Fins ara s’havia vist com la desforestació i el tràfic d’animals salvatges, entre d’altres, eren algunes de les principals causes de la transmissió de malalties d’animals a humans. En canvi, els efectes del canvi climàtic en tot plegat han estat ben poc estudiats, no es parla gaire del clima en els estudis sobre zoonosi. És per això que aquest nou treball és tan important, perquè uneix els dos reptes globals més grans que tenim els humans com a espècie.
El cert és que feia temps que els experts, tant en canvi climàtic com en malalties infeccioses, donaven per fet que l’escalfament del planeta duria a un augment del risc d’aparició de nous virus, però no ha estat fins ara que hi ha hagut un estudi, per bé que enormement conservador, que posa damunt la taula quines poden ser les conseqüències de l’escalfament global i les migracions d’animals que causarà en la transmissió de malalties.
Així doncs, aquest estudi ha confirmat sospites que feia temps que se sabien, però no només això: a causa de la destrucció d’ecosistemes, dels canvis d’usos del sòl i de la urbanització, el treball també assenyala que aquests salts de patògens entre espècies animals es produiran no només cada vegada més sovint sinó, a més, cada cop més a prop de zones habitades per humans, cosa que fa augmentar el risc que alguna malaltia acabi passant als humans.

Cal actuar ràpid
Tot plegat, afirmen els científics, ja no es pot evitar. Fins i tot en els escenaris més optimistes de canvi climàtic pel futur, el risc és més gran del que havia estat fins ara, per bé que, és clar, com més pugin les temperatures, pitjor. Així doncs, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle no només pot salvar les llars de milions de persones a les illes i les costes del món, les vides de possibles víctimes de grans incendis i esdeveniments climatològics extrems, el desplaçament de milions de refugiats climàtics… Fer-ho, a més, pot reduir la possibilitat que arribi una nova pandèmia que, potser, deixi la de la Covid-19 com un mal menor.