MonPlaneta
Les mesures anti-Covid van evitar centenars de milers de casos de dengue

Les mesures que es començar a prendre durant l’any 2020 per aturar la propagació de la Covid-19 van tenir un efecte inesperat: evitar centenars de milers de casos de dengue a Amèrica Llatina i el sud-est asiàtic. Segons un estudi publicat a la prestigiosa revista científica ‘The Lancet’, durant el primer any de la pandèmia les restriccions van evitar fins a 720.000 casos nous d’aquesta perillosa malaltia tropical, les infeccions per la qual augmenten any rere any.

Els resultats d’aquesta investigació podrien donar pistes per encaminar les futures estratègies de prevenció del contagi del mal, ja que aquest efecte secundari beneficiós de les mesures anti-Covid era completament inesperat. Abans de la pandèmia, l’any 2019, es calculava que arreu del món hi havia uns cinc milions de persones infectades amb el dengue, una malaltia que causa dolors molt intensos a les articulacions i els músculs.

Exemplar de mosquit Aedes aegypti  | ACN
La caiguda de les infeccions per dengue va ser inesperada i ha sorprès els científics | ACN

Una davallada inesperada

Quan la Covid-19 va començar a escampar-se ràpidament per tot el món, els investigadors de tot el món van posar el crit al cel perquè s’estaven desviant els recursos destinats a altres malalties per combatre la pandèmia. Entre els sectors afectats, hi va haver la compra d’esprai repel·lent de mosquits, emprat a molts llocs del món per evitar la transmissió de malalties entre les quals hi ha el dengue. Així doncs, la disminució dels contagis va ser una sorpresa agradable causada per factors inesperats.

Per saber què havia passat exactament, els investigadors van començar per eliminar alguns factors potencials, com ara canvis ambientals o que les agències de salut haguessin enviat menys informes sobre el diagnòstic de nous casos de dengue. Un cop fet això, l’única opció possible que els va quedar és que les restriccions en el moviment de persones hagués dificultat la transmissió de la malaltia.

Els científics afirmen que el tancament de les escoles va ser un dels factors concrets que va tenir un impacte més important. Els mosquits de l’espècie Aedes aegypti, els transmissors del dengue, s’alimenten durant el dia. És per això que els programes de control de la malaltia es concentren a les llars, on s’allunya o es mata els mosquits i es controla l’aigua estancada on es podrien criar. Aquesta era una teoria acceptada sobre on es produïen la majoria de contagis, però això hauria fet que el risc fos més important amb el confinament i, sorprenentment, no ho va ser.

Cristóbal Castro
El confinament va reduir molt els contagis de dengue a les zones més afectades | Cristóbal Castro

Un decobriment útil pel futur

Tot i que els investigadors no recomanen continuar amb aquestes mesures per mantenir-ne els beneficis, les circumstàncies excepcionals que van permetre-ho han proporcionat molta informació, com ara la que indica que la majoria de picades tenen lloc a les escoles i a la feina i que, per tant, les mesures de control de mosquits s’haurien d’implementar a espais públics. A més, també s’ha de tenir en compte que, com que les persones infectades no sortien de casa, no eren picats per nous mosquits que es convertissin en portadors del virus.

Els descobriments fets en aquest estudi, a més, també poden servir per altres malalties transmeses pel mateix mosquit, com ara el Zika i el chikungunya. Això serà especialment important ara que, després de l’aixecament de les restriccions, les infeccions podrien tornar a pujar i arribar a nivells iguals o superiors als d’abans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa