MonPlaneta
Presenten una possible vacuna universal contra la grip
  • CA

Un equip d’investigadors ha presentat una candidata a vacuna que, en una sola dosi, podria immunitzar contra gairebé totes les variants conegudes del virus de la grip. La plataforma desenvolupada durant la seva creació, a més, podria ser útil per immunitzar contra moltes malalties infeccioses més com, sense anar més lluny, la mateixa Covid-19.

Més enllà de la xerrameca

La grip és un problema de salut global molt més gran del que acostumem a pensar. Tot i que les comparacions absurdes fetes a l’inici de la pandèmia per alguns líders polítics i mediàtics han convertit el concepte en un mem, salvant les distàncies amb la Covid-19 la grip estacional té un impacte econòmic i social molt significatiu.

Amb entre 13 i 100 milions de persones afectades cada any, de 3 a 5 milions de casos que requereixen hospitalització i entre 300.000 i 600.000 morts, és com per prendre-se-la seriosament. Això, és clar, quan no és pitjor i esdevé una pandèmia, cosa que va passar quatre vegades durant el segle XX, deixant un saldo de centenars de milions de morts arreu del món.

Vacunació de la grip
La vacunació és l’única protecció possible contra la grip i molt necessària, especialment, en col·lectius vulnerables com ara les persones grans

La vacuna, una solució complexa

La vacunació ha estat, fins ara, la millor manera de prevenir la grip. Tot i això, els seus problemes són ben coneguts, començant perquè cal actualitzar-les cada any segons les variants més prevalents cada temporada. Això fa que, en general, la ràtio de vacunació sigui baixa i la protecció també pugui ser-ho a causa de la dificultat de predir quines són les variants en circulació en cada moment. Aconseguir una vacuna universal i permanent, doncs, seria una millora enorme.

Aquí és on entra el pèptid M2e. Els pèptids són cadenes d’aminoàcids que, com les proteïnes, tenen un gran nombre de funcions en els éssers vius. En el cas d’aquest, a més, té una seqüència que es conserva en pràcticament totes les variants i soques conegudes del virus Influenza A. El problema, fins ara, havia estat que té una habilitat limitada de provocar una resposta immunològica potent i de llarga durada.

Investigadora treballant als laboratoris de l'Hospital Clínic-IDIBAPS | Hospital Clínic-IDIBAPS
La nova plataforma podria servir no només per a la grip sinó per a moltes malalties més | Hospital Clínic-IDIBAPS

Possibilitats enormes

Aquí és on entren els investigadors que, a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, expliquen com han desenvolupat una plataforma que pot dur el pèptid a les cèl·lules immunològiques, que l’ataquin i el destrueixin i, així, immunitzar de manera forta i duradora contra gairebé qualsevol tipus de grip, augmentant les defenses fins i tot si ja hi havia una immmunització anterior. És el cas, per exemple, de les persones grans, que han estat exposats a molts virus de la grip diferents.

La forma com s’ha dissenyat la vacuna pot minimitzar tant la quantitat de M2e necessària com el número d’injeccions que calen per aconseguir els resultats desitjats. A més, no necessita adjuvants forts, és a dir, una substància que reforci la reacció immunològica del cos. Això darrer és especiament interessant perquè redueix la possibilitat d’efectes secundaris, especialment en la població més vulnerable.

La plataforma per entregar aquesta vacuna, de fet, podria servir per moltes malalties, com per exemple algunes d’infeccioses com la mateixa Covid-19. Aquesta darrera pandèmia, justament, ha posat de manifest com d’important és disposar de plataformes poderoses i versàtils que permetin desenvolupar ràpidament una vacuna contra qualsevol malaltia. Aquesta podria ser, creuen els investigadors, una manera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa