El govern de l’Índia va declarar, aquest dissabte, l’estat d’alerta davant l’onada de calor que afecta el nord del país des de fa uns dies, la pitjor de la seva història. A la ciutat de Banda, a l’estat d’Uttar Pradesh, s’han arribat a temperatures màximes de 47ºC i s’espera que, durant els propers dies, la calor continuï intensificant-se i els termòmetres, en alguns indrets, puguin arribar a superar els 50ºC.
L’onada de calor, que afecta el nord-oest i el centre del país, ha marcat el final del que ha estat el mes d’abril més calorós d’ençà que, fa 122 anys, les autoritats colonials britàniques van començar a dur terme registres meteorològics. Així ho va confirmar aquest mateix dissabte el màxim responsable del Departament Meteorològic de l’Índia, Mrityunjay Mohapatra. La principal preocupació és que, normalment, el maig és el mes més càlid en aquest país asiàtic, i comença en les pitjors circumstàncies possibles.
Talls en el subministrament d’aigua i electricitat
A aquesta gran onada de calor, a més, s’hi suma un altre problema que està afectant diversos estats de l’Índia: una crisi de subministrament elèctric. A causa de l’augument del consum, l’Índia, que obté el 55% de la seva electricitat a partir de la combustió de carbó, ha vist com aquest combustible fòssil començava a escassejar, i moltes regions, inclosa Delhi, han patit talls de subministrament. La disponibilitat d’aigua, a més, també està experimentant problemes greus. Per pal·liar la crisi elèctrica, les autoritats del país han posat en marxa trens addicionals que transporten carbó als estats on no n’hi ha, segons han informat diversos mitjans del país.

El canvi climàtic, el principal sospitós
Segons l’empresa nord-americana Accuweather, actualment l’Índia és gairebé el lloc més càlid de tot el món, i apunta que alguns indis culpen el canvi climàtic de la situació actual, una tendència que pot ser rellevant en un país on, com hem vist, el carbó continua sent la principal font d’energia. L’Organització Meteorològica Mundial, amb més cautela, ha afirmat que és “prematur” atribuir “únicament” al canvi climàtic la terrible onada de calor actual però que, no obstant això, la situació és “consistent” amb el que “esperem d’un clima canviant”.
A l’Índia, la temporada d’estiu dura entre els mesos d’abril i juliol, i és habitual que es produeixen víctimes mortals tant per les altes temperatures –insolacions, etc– com també a causa d’infeccions gastrointestinals. No obstant això, els experts afirmen que aquesta vegada la calor va arribar a principis de març.

El Pakistan es prepara per grans inundacions
Al país veí, el Pakistan, les autoritats també estan actuant per pal·liar els efectes de l’onada de calor. En aquest cas, els serveis de rescat han estat posats en alerta màxima pel perill que, al nord del país, es produeixin inundacions sobtades, ja que les temperatures poden provocar el desglaç rapidíssim de les seves glaceres. El cap de Protecció Ambiental de la província de Gilgit-Baltistan, Shahzad Shigri, va afirmar que s’estan prenent totes les mesures possibles.
Al nord del Pakistan hi ha algunes de les serralades i massissos del món –l’Hindu Kush, l’Himàlaia i el Karakorum–, i les masses de gel que acullen s’estan fonent ràpidament. Tant a la província de Gilgit-Baltistan com a Jiber Pajtwunjwa, les aigües ja han creat més de 3.000 llacs, i si el gel continua fonent-se tan ràpidament, o si ho fa encara més, es podrien produir riuades i inundacions gravíssimes.