MonPlaneta
Brussel·les vol que tots els envasos siguin reciclables el 2030
  • CA

L’any 2030 gairebé tots els envasos que circulin a la Unió Europea podrien ser reciclables. Això, si més no, és el que vol aconseguir la Comissió Europea en seva nova proposta de reglament sobre envasos i residus, feta pública aquest dimecres i que, a més, prohibirà la majoria de plàstics d’un sol ús.

Amb aquests canvis, Brussel·les vol limitar l’excés d’envasos, impulsar la reutilització i el reemplenament, millorar les taxes de reciclatge, reduir la necessitat de recursos naturals primaris i crear un mercat per a matèries primeres secundàries promovent la circularització de l’economia del plàstic.

Virginia Janssens, directora general de Plastics Europe | Cedida
Virginia Janssens, directora general de Plastics Europe | Cedida

La indústria del plàstic, “oberta i col·laboradora”

Plastics Europe, l’associació de productors que representa els fabricants de més del 90% dels polímers d’Europa, ja ha reaccionat a la proposta de la Comissió Europea. La seva directora general, Virginia Janssens, la valora positivament com un possible “catalitzador” per a la indústria. Així, la seva posició és “oberta i col·laboradora” pel que fa als objectius, per bé que l’associació vol “avaluar més a fons la seva viabilitat” amb la resta d’actors de la seva cadena de valor.

Punts principals de la proposta de la Comissió

Per fomentar la reutilització, la CE vol obligar les empreses a oferir un tant per cent dels seus productes en envasos reutilitzables. Alhora, vol prohibir els envasos d’un sol ús en aliments i begudes de restaurants i cafès, fruites i hortalisses, i també a les ampolles i altres productes de mostra que s’ofereixen als hotels.

La proposta també inclou fixar criteris de disseny per als envasos, crear sistemes obligatoris per retornar ampolles de plàstic i llaunes d’alumini, cobrar taxes als envasos d’un sol ús i informar sobre quant costa l’envasament, a més d’aclarir quins envasos hauran de ser compostables per tal que puguin ser llençats al contenidor adient.

Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe
La nova normativa pot fer créixer moltíssim la indústria del reciclatge | Plastics Europe

A més, els productors hauran d’incloure quant de material reciclat hi ha als envasos,un índex obligatori que farà del plàstic una matèria primera valuosa i ajudarà els ciutadans a saber a quin contenidor els han de llençar. Tot plegat, a més, s’hauria de fer amb un sistema d’etiquetatge comú per a tota la UE.

Plastics Europe creu que aquestes Guies de Disseny per al Reciclatge i una regulació “basada en l’evidència científica” són les millors maneres d’aconseguir crear “nous models de negoci”, així com les tecnologies de reciclatge, recollida i classificació de residus necessàries “per a la transició del sector”.

El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans / ACN

Un impacte que pot ser molt positiu en molts aspectes

Aquests canvis, és clar, suposaran un cost important per al sector dels plàstics, que haurà de fer grans inversions en aquesta transició. No obstant això, Brussel·les creu que a llarg termini això serà positiu en l’aspecte econòmic i en la creació d’ocupació. Segons els seus càlculs, la reutilització crearà més de 600.000 llocs de treball durant els propers set anys, a més dels que pugui crear la innovació. Alhora, segons ha afirmat el vicepresident de la CE, Frans Timmermans, “cada europeu podrà estalviar 100€ cada any” gràcies a la nova regulació.

Els objectius del contingut de material reciclat als envasos d’aliments requeriran, apunten des de Plastics Europe, “una contribució significativa del reciclatge químic”, un element “clau” de l’economia circular. Això, ha afirmat Janssens, és “una finestra d’oportunitat” perquè la indústria faci les inversions necessàries per aprofitar-les com més aviat millor, ja que “es tancarà ràpidament”.

La proposta de la Comissió Europea ara haurà de rebre l’aprovació tant del Parlament Europeu com de la Comissió.

Més notícies
Les deixalles de plàstic es poden convertir en materials de construcció sostenibles | ByFusion
Una empresa converteix deixalles de plàstic en material per a construcció
Una altra proposta innovadora per eliminar i donar un ús als milions de tones de residus que generem
Les ampolles del grup Bacardí a l'estat espanyol deixaran de dur dosificador de plàstic ben aviat | Bacardí Iberia
Bacardí elimina els dosificadors per reduir l’ús de plàstics als envasos
L'empresa implanta aquesta mesura a l'estat espanyol per estalviar 50 tones de plàstic anuals
El cuc de cera pot tenir al seu interior la solució d'un dels grans problemes que hem creat els humans amb els plàstics
La saliva d’un cuc pot descompondre el polietilè, un plàstic molt resistent
En una sola hora, pot degradar-lo tant com ho farien anys d'exposició als elements
Gràcies a un làser es pot aconseguir convertir el plàstic PET en nanodiamants | HZDR / Blaurock
Aconsegueixen convertir el plàstic més fabricat del món en diamants
La transformació s'aconsegueix fent servir un làser i podia tenir aplicacions molt importants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa