MonPlaneta
Els boscos i els arbres són part de la solució a moltes crisis
  • CA

Els boscos i els arbres podrien ajudar-nos molt a superar diverses de les crisis a què ens enfrontem com a planeta. Aquesta és la conclusió a què arriba el darrer informe de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), el ‘State of the World’s Forests Report 2022’. El mateix document també mostra quins són els camins a seguir per aprofitar aquest potencial i ajudar els ecosistemes però també les persones de tot el món.

Les malalties, els conflictes, la pèrdua de la biodiversitat i l’emergència climàtica són alguns dels reptes més grans a què ens enfrontem, tant com a humanitat com a nivell de planeta. Segons la FAO, els boscos i els arbres podrien ajudar-nos molt amb tots ells, aportant-nos beneficis econòmics, socials i ambientals “immensos”, segons el mateix director de l’organització, Qu Dongyu.

Protegir els boscos i restaurar o replantar els malmesos i destruïts pot aportar beneficis a la humanitat a molts nivells

Un full de ruta molt ampli

Els camins a seguir, amb una aproximació “holística”, són tres: aturar la desforestació, restaurar els sòls degradats i estendre la silvicultura i l’ús sostenible dels boscos, construint cadenes de valor verdes. Tot plegat, diu Dongyu, ens podria ajudar a pal·liar les crisis i alhora generar beneficis econòmics sostenibles, especialment a les zones rurals. L’informe, però, no es queda en generalitats, sinó que desglossa aquestes vies d’acció i els seus beneficis.

  • Aturar la desforestació i mantenir els boscos pot evitar l’emissió d’unes 3,6 gigatones de CO2 cada any entre 2020 i 2050, incloent el 14% del que caldria per complir els objectius de cara al 2030 i mantenir l’escalfament global per sota dels 1,5ºC. A més, això permetria protegir més de la meitat de la biodiversitat terrestre del planeta.

  • Restaurar sòls degradats i expandir la silvicultura: La restauració de sòls podria beneficiar 1.500 milions d’hectàrees de terra, i augmentar la coberta d’arbres podria millorar la productivitat agrícola de 1.000 milions d’hectàees més. L’aforestació i la reforestació en aquestes zonnes podria capturar unes 1,5 gigatones de CO2 cada any entre 2020 i 2050, l’equivalent a retirar 325 milions de cotxes de gasolina cada any.

  • L’ús sostenible dels boscos i la creació de cadenes de valor verdes podria ajudar a satisfer les demandes de matèries primeres en el futur, que s’espera que entre 2017 i 2060 es dupliqui. A més, pot desenvolupar economies sostenibles i donar oportunitats de treball i de donar estabilitat a milions de persones.

En resum, els humans podríem fer un ús molt millor dels boscos i els arbres i alhora conservar la biodiversitat, assegurar el benestar dels humans i generar beneficis econòmics, especialment per a les comunitats rurals. Com diu el mateix informe, “no hi haurà una economia sana sense un planeta sa”.

Programa de reforestació de Torres a la Patagònia xilena | Família Torres
Programa de reforestació de Torres a la Patagònia xilena | Família Torres

Propostes concretes

A dia d’avui, és clar, les inversions són molt més baixes del que caldria. Segons els càlculs, el finançament per a la recuperació dels boscos s’hauria de multiplicar per tres el 2030 i per quatre el 2050 per aconseguir tots els objectius esmentats. Només en l’establiment i gestió de boscos, això voldrien dir 203.000 milions de dòlars anuals el 2050. Per aconseguir això, l’informe també fa algunes recomanacions concretes:

  • Finançar directament la recuperació amb polítiques a llarg termini i que creïn feines verdes i sostenibles, per mobilitzar la inversió del sector privat.
  • Empoderar els actors locals, incloses les dones, els joves i els pobles indígenes, perquè prenguin un paper protagonista.
  • Conscienciar la població i encoratjar el diàleg sobre l’ús sostenible dels boscos per aconseguir beneficis ambientals i econòmics alhora.
  • Maximitzar les sinèrgies entre els tres camins i entre les polítiques ambientals, agrícoles i forestals.

L’informe també cita un bon número d’exemples de tot el planeta, de Turquia a Geòrgia i de Colòmbia a Costa d’Ivori, la Xina o el Vietnam, que demostren tant la importància dels boscos i els arbres per al benestar de les persones com de l’èxit de donar suport a aquest tipus d’iniciatives.

Més notícies
Els boscos boreals són un dels magatzems de carboni més grans del planeta però estan greument amenaçats | Wikimedia Commons
Els boscos boreals poden deixar d’emmagatzemar CO2 i començar a emetre’n
El volum aproximat d'emissions podria ser l'equivalent al de 2.600 milions de cotxes
La desforestació per fer lloc a l'agricultura és un dels grans motors de degradació del sòl | Pixabay
L’agricultura ja ha degradat el 40% de la superfície de la Terra
Un informe de l'ONU assenyala l'agricultura com la principal responsable d'aquest procés insostenible
El canvi climàtic és l'amenaça més gran a què s'enfronta no pas la Terra sinó els humans i altres éssers vius
Estudien si podem tornar la Terra a l’estadi anterior a que la destruissim
Un investigador mira d'explicar com podem mitigar i compensar el nostre impacte negatiu
Els boscos tropicals són encara més importants per mantenir la temperatura de la Terra del que es pensava fins ara | Kim Seng / Flickr
Els boscos tropicals refreden la Terra més enllà de la captura de CO2
Altres mecanismes, com ara la humidificació també fan una contribució molt gran a frenar l'escalfament global

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa