MonPlaneta
Els avantatges ambientals i climàtics de recondicionar un telèfon mòbil
  • CA

Els primers resultats que s’han fet públics de l’estudi sobre l’impacte mediambiental de la indústria recondicionada a nivell mundial, que ha dut a terme l’Agència Francesa per a la Transició Ecològica (ADEME), confirmen i posen xifres als efectes positius que té sobre el nostre planeta la reparació i restauració d’aquests aparells per donar-los una nova vida útil, una pràctica força estesa però que encara podria estar-ho molt més.

L’informe permet extreure algunes conclusions importants, com per exemple que, de tot el cicle de vida dels béns tecnològic, la que té una petjada de carboni més gran és la de producció. A més, si més no fent servir les dades de França, les tecnologies digitals són responsables d’un 2,5% de les emissions del país i, per tant, desenvolupar polítiques públiques per allargar-ne la vida útil, promoure’n la durabilitat i el recondicionament i incentivar l’economia circular és imprescindible si es vol reduir l’impacte que tenen no només en el clima sinó també en el medi ambient.

Reparació d'un telèfon mòbil | Pxfuel
Reparació d’un telèfon mòbil | Pxfuel

L’agència francesa va dur a terme l’estudi a proposta de Back Market, empresa líder en electrònica recondicionada, que els va ajudar a posar-se en en contacte amb professionals i experts per aconseguir tota la informació però sense intervenir ni mitjançant finançament ni patrocini. Així, els resultats obtinguts demostren que per exemple, en el cas d’un telèfon mòbil actual, recondicionar-lo pot ser una gran ajuda pel planeta:

  • Recondicionar un smartphone estalvia 175g de residus electrònics. Cada telèfon nou en genera 199g mentre que un recondicionat només 24g, és a dir, un 88% menys. Tenint en compte que Apple va vendre 58 milions de telèfons i Samsung 76 milions només el primer trimestre de 2021, si només la meitat s’haguessin substituït per telèfons recondicionats el món hauria estalviat 11.725 tones de residus electrònics.
  • Un smartphone recondicionat evita que s’excavin 258kg de terra. Per fabricar un sol telèfon mòbil actual calen matèries primeres com ara or, plata, alumini, coure, cobalt, crom… fins a com a mínim 15 diferents. Per aconseguir-los cal extreure uns 283kg de terra, que permeten aconseguir els metals i minerals necessaris. Per a un telèfon recondicionat calen moltes menys matèries primeres i, a més, ajuden a que s’aprofitin els recursos que ja han estat explotats.
Mina a la República Democràtica del Congo, el principal productor de cobalt del món | Fairphone
Mina a la República Democràtica del Congo, el principal productor de cobalt del món | Fairphone
  • S’eviten 79,68kg en emissions de diòxid de carboni. Tenint en compte la quantitat d’energia i recursos necessaris per fabricar un telèfon nou, aproximadament el 78% de la seva petjada de carboni s’emet fins i tot abans que surti de la planta. En el cas d’un smartphone nou, això suposen 86,5kg d’emissions de CO2 mentre que, en el cas d’un telèfon recondicionat, en tot el procés de l’obtenció de peces fins l’entrega al client, només s’emeten 6,82kg.
  • Recondicionar un smartphone estalvia 68.400 litres d’aigua. Un aparell nou requereix fer servir 82.300 litres d’aigua potable, la majoria dels quals durant la fase d’excavació i extracció de les matèries primeres. Així, un mòbil recondicionat demana un 83% menys d’aigua per a la seva “producció”.
Més notícies
Aparells electrònics
Cinc consells per allargar la vida dels aparells electrònics
Un manteniment correcte permet que durin més temps, estalviar diners i generar menys deixalles
Gran avenç cap a plaques solars i aparells electrònics autoreparables
Un descobriment posa una mica més a prop aquesta possibilitat que, a dia d'avui, sembla de ciència-ficció
Basel Action Network (CC)
Les deixalles electròniques de 2021: 57 milions de tones
Amb prou feines un 20% d'aquests residus són reciclats correctament
Dos dels investigadors de l'equip de Toni Dorado davant la planta que han dissenyat a la UPC Manresa | ACN
Un projecte català per reciclar mòbils i bateries, a punt d’aconseguir la patent internacional
Aquests residus són els que creixen més ràpidament al món i només se'n tracten un 11%
Una persona utilitzant el telèfon mòbil | Pixabay
Europa proposa un carregador únic per acabar amb els residus electrònics
Així també s'evitarà la frustració de molts consumidors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa