MonPlaneta
L’Àrtic s’està tornant cada cop més càlid, més plujós i més humit
  • CA

El nord del planeta és cada cop més càlid, més plujós i més humit a causa del canvi climàtic. En el darrer informe elaborat per l’Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estat Units (NOAA), es posa de manifest una vegada més com l’Àrtic és l’exemple perfecte de la crisi que està vivint tot el planeta. De la reculada de la coberta de neu i gel a la mort de moltes aus marines, els símptomes de malaltia greu que mostra la regió són alarmants.

Com es va fer públic aquest mateix any, l’Àrtic s’escalfa quatre cops més ràpid que la resta del planeta. Els darrers set anys han estat els més càlids de què hi ha registres, segons l’informe de la NOAA, i la coberta de neu està reculant a un ritme del 20% anual. Aquestes són algunes de les conclusions d’un estudi fet per més de 140 investigadors d’arreu del món que han seguit una llarga llista d’indicadors per veure com està canviant la zona.

Un ós polar molt prim, morint de gana a l'Àrtic | Andreas Weith (CC)
Un ós polar molt prim, morint de gana a l’Àrtic | Andreas Weith (CC)

El primer lloc on es noten els pitjors impactes del canvi climàtic

El document demostra que “molts dels impactes més intensos” del canvi climàtic s’estan veient primer a l’Àrtic. Un fet amb ramificacions profundes i que, per començar, afecta la vida de les més de 400.000 persones que hi viuen, sovint amenaçant el seu mitjà de vida especialment en el cas dels habitants indífenes de la regió. A més, l’informe també indica que la retirada del gel està augmentant l’activitat comercial a l’Àrtic, incrementant la contaminació acústiva i inferferint en els mamífers marins que hi viuen.

La pluja substitueix la neu

Les pluges a l’Àrtic han anat augmentant des dels anys 50, apunta el document. Dels darrers 72 anys, a més, aquest ha estat el tercer més humit. De fet, al centre de la regió, hi ha hagut més dies humits que no pas secs i a més, a l’Atlàntic Nord, les precipitacions intenses han augmentat molt. Tot plegat, és clar, en detriment de la neu, que cada cop és menys habitual. A l’altre extrem, algunes zones, com Alaska i el nord-est de Sibèria, van patir sequeres molt greus durant l’estiu, que faciliten que hi hagi grans incendis forestals.

Formació de gel a l'oceà Àrtic | NASA
Formació de gel a l’oceà Àrtic | NASA

El gel està desapareixent

El gel també està patint els efectes del canvi climàtic. Grenlàndia, sense anar més lluny, va patir dos episodis sense precedents a principis i. finals de setembre, que van afectar una part enorme del casquet polar. La pluja, en aquest sentit, tampoc no hi ajuda i ho farà encara menys en el futur, perquè accelera la fusió del gel.

Les tempestes són cada cop més habituals

Un altre canvi important és l’impacte de les tempestes violentes com ara el tifó Merbok que, també al mes de setembre, va dur vents huracanats i grans onades a la zona del mar de Bering. El Merbok va impactar molt durament en els comunitats costaneres i fluvials de la zona, especialment a Alaska, on hi va haver inundacions, molta erosió de les costes i talls del subministrament elèctric, a més d’inutilitzar la temporada de caça i de collita dels habitants de la zona just abans de l’hivern.

Xatrac àrtic a Finlàndia | Estormiz (CC)
Xatrac àrtic a Finlàndia | Estormiz (CC)

Les aus marines estan morint

Un altre esdeveniment preocupant és la mort de les aus marines, especialment als mars de Bering i Chukchi. Ja fa sis anys que apareixen ocells morts a les costes. Si abans de 2015 trobar-ne era estrany, des d’aleshores l’augment de la temperatura de les aigües ha fet que els peixos de què s’alimenten aquests ocells morin o bé emigrin, deixant les aus sense menjar.

Complint les prediccions més aterridores

Així doncs, les prediccions dels científics climàtics sobre l’Àrtic sembla que s’estan complint. A mesura que la regió continuï escalfant-se, a més, i ho fa molt ràpidament, continuarà canviant i també perdrà la capacitat que tenia fins ara de regular el clima del planeta. Aquest element clau per a l’estabilitat climàtica del món, doncs, sembla que s’està esfondrant a gran velocitat.

Més notícies
Llamps
Els llamps a l’Àrtic es duplicaran a mesura que la Terra s’escalfi
Més amunt del Cercle Polar, on gairebé no cauen mai llamps, aquest fenomen podria fer-se cada cop més habitual posar en perill el permagel i el carboni i el metà que emmagatzema
El rècord de calor de l’Àrtic va arribar a nivells del clima mediterrani
La confirmació que es va arribar a 38ºC encén totes les alarmes sobre els efectes del canvi climàtic
El gel que cobreix l'oceà Àrtic cada vegada és més prim i ocupa menys superfície a causa de l'escalfament global | Pxhere
El gel marí de l’Àrtic s’ha aprimat moltíssim en només tres anys
Això afecta especialment el gel més antic, que s'està fonent i és substituït pel gel estacional
El gran creixement de l'energia solar i de l'eòlica han tingut un paper fonamental en la frenada del creixement d'emissions de CO2
Les emissions mundials de CO2 no creixeran gairebé gens el 2022
L'Agència Internacional de l'Energia calcula que no arribarà ni a un 1% d'increment respecte l'any passat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa