MonPlaneta
L’aïllament de les finestres pot reduir fins un 20% la factura de la llum
  • CA

La crisi energètica està afectant l’economia dels ciutadans. La pujada dels preus del gas, de l’electricitat, el cost de la vida… està fent que les factures de l’energia sigui una preocupació cada cop més important, i la climatització pot arribar a suposar-ne fins a més d’un 70%. Així, si més no, ho afirmen les dades de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE).

Per posar-hi remei, només canviar l’aïllament de les finestres pot arribar a reduir aquesta despesa en fins a un 20%. Més enllà, però, hi ha altres sistemes com els sistemes d’aïllament tèrmic com el SATE, les façanes ventilades o l’injecció d’aïllants a la càmera d’aire, que poden fer que baixi fins a un 60%, en alguns casos.

Les persianes es poden automatitzar per tenir la llum i la calor òptimes en cada moment | ASM
Les persianes es poden automatitzar per tenir la llum i la calor òptimes en cada moment | ASM

Els Fons Next Generation ens poden ajudar

Justament, durant els darrers mesos s’estan publicant les convocatòries referents a les ajudes a la rehabilitació energètica d’habitatges i edificis, contemplades fins dels Fons Next Generation de la Unió Europea. Amb ells, les institucions comunitàries volen reactivar l’economia després de la crisi de la Covid-19 i, alhora, millorar l’eficiència energètica del parc d’edificis, un problema important en un continent amb tantíssims edificis antics com Europa.

El govern espanyol ha dividit el Pla de Rehabilitació d’Habitatge i Regeneració Urbana en sis programes, un dels quals va dirigit a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges. El canvi de finestres és una de les actuacions que s’hi poden acollir sempre i quan es compleixi un d’aquests requisits: reducció la demanda anual de calefacció i refrigeració un mínim d’un 7%; reducció del consum d’energia primària no renovable un mínim d’un 30% o adequar les característiques als valors límit establerts al CTE.

Una senyora treu el cap per la finestra del seu domicili | Twitter @emergenciescat
Una senyora treu el cap per la finestra del seu domicili | Twitter @emergenciescat

Com demostrar les millores

Per acreditar que s’ha aconseguit aquest objectiu, cal aconseguir una millora en el certificat d’eficiència energètica i, a més, també cal aportar les factures de les obres realitzades. El programa planteja reduccions a l’IRPF dels exercicis 2021, 2022 i 2023 pels particulars que facin obres al seu habitatge habitual que en millorin l’eficiència energètica.

Aconseguir aquestes subvencions requereix, la majoria de vegades, contractar un agent rehabilitador i complir i justificar una sèrie de requisits, una gestió que no sempre resulta senzilla. Alguns d’aquests agents, però, ofereixen als seus clients serveis d’assessorament per tal de fer aquest procés el més fàcil i còmode possible.

Més notícies
La baixa eficiència energètica de les llars ajuda a que les factures es disparin | Pixabay
Com aïllar casa teva del fred i estalviar més d’un 50% d’energia
Els efectes de l'eficiència energètica en les factures de gas i corrent poden arribar a ser espectaculars
Inventen uns vidres que deixen passar la llum però no la calor
Podria ajudar molt a reduir l'energia necessària per escalfar i refredar edificis
L'investigador Felix Marske amb una mostra del nou material | Uni Halle / Marian Sorge
Un nou material pot millorar molt l’eficiència energètica dels edificis
Acumula calor durant les hores de sol i comença a alliberar-la quan les temperatures baixen
Estalviar en electricitat
L’eficiència energètica, un repte de present i futur que ens implica a tots
De les indústries als particulars, passant per les empreses que generen i distribueixen electricitat, fer un ús racional i optimitzat de l'energia és crucian en la lluita per un futur millor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa