MonPlaneta
Com aïllar casa teva del fred i estalviar més d’un 50% d’energia
  • CA

La baixada de les temperatures amb l’arribada de l’hivern ha coincidit amb mesos i mesos d’augments molt significatius del preu de l’energia, especialment de l’electricitat. En un context com aquest, revisar i millorar els aïllaments de les nostres llars pot ajudar a reduir prou les factures del gas i de la corrent com perquè, al cap de poc temps, ja suposi un estalvi. La calefacció, de fet, pot arribar a ser la meitat de la despesa energètica d’un habitatge, i prendre precaucions pot tenir efectes molt importants en la nostra despesa mensual, amb descensos del rebut de l’electricitat que poden superar el 50%.

Les parets són per on s’escapa fins a un 35% de l’energia de les nostres llars. Per evitar-ho, es poden aïllar per dins o per fora. Aquesta darrera opció és la més efectiva, per bé que també la més difícil. Des de l’Associació de Fabricants Espanyols de Llanes Minerals Aïllants (AFELMA) es recomana el Sistema d’aïllament Tèrmic per l’Exterior (SATE), que consisteix a aplicar un revestiment protegit amb morter i amb un acabat que s’ajusta a l’estil de l’immoble. En aquest sentit, les llanes minerals són una opció cada cop més emprada perquè no només són un aïllant tèrmic sinó també acústic i antiincendis. Les cobertes i teulades, és clar, també són un punt d’escapament de calor molt important. Aquí, les llanes minerals, que a més són respectuoses amb el medi ambient, també poden ser una opció a tenir en compte per les mateixes raons.

Aïllament exterior a la façana d’un edifici en construcció | AFELMA

Un altre punt d’escapament clau són els tancaments de l’habitatge, que haurien de ser repassats periòdicament. Aquí, les solucions més senzilles i barates són la col·locació de rivets, en el cas de les portes, i segellar els marcs amb silicona. A més, però, hi ha opcions més efectives, per bé que amb un cost superior, com ara la substitució de les finestres per unes de noves que tinguin vidre doble amb trencament de pont tèrmic. Les persianes, d’altra banda, també són un element que cal tenir molt en compte, ja que sovint tenen forats que també s’han de segellar.

El president d’AFELMA, Óscar del Río, afirma que “la majoria del parc d’habitatges existent a l’estat espanyol és energèticament ineficient” i que, precisament, aïllar tèrmicament les nostres llars és “la millor forma de fer un consum eficient i reduir l’import de la factura energètica sense alterar els hàbits de vida”. Al cap i a la fi, conclou, amb una de les frases que resumeix millor què és l’eficiència energètica en termes de reducció d’emissions i de lluita contra el canvi climàtic, “l’energia més neta i barata és la que no es consumeix”.

A dia d’avui, a l’estat espanyol, aïllar correctament un habitatge pot estalviar gairebé 4.000Kwh anuals, uns 200€ menys a la factura. La inversió necessària, doncs, es pot amortitzar en menys de cinc anys, una inversió que també podria ajudar el 10% de les llars de l’estat que pateixen pobresa energètica i que, sovint, viuen a habitatges antics i, per tant, molt poc preparats en aquest sentit, cosa que no només perjudica la seva economia sinó també, i especialment, la seva qualitat de vida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa