MonPlaneta
Acord històric per protegir el 30% dels mars i oceans del món

Han calgut 10 anys de negociacions perquè, finalment, s’hagi arribat a un pacte per salvar els ecosistemes marins del món. Aquest dissabte a darrera hora, a la seu de l’Organització de les Nacions Unides a Nova York (Estats Units) es va aconseguir un acord històric que vol que, el 2030, el 30% dels mars i oceans del món siguin zones protegides.

El primer acord internacional en més de 40 anys

Aquesta darrera ronda de negociacions va durar 38 hores però, finalment, el Tractat d’Alta Mar ha aconseguit superar tots els esculls i esdevenir el primer acord internacional per a la protecció dels oceans des que fa més de 40 anys, el 1982, es va signar la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar.

Vaixell pesquer tornant al port al sud de l'estat espanyol | Hernán Piñera (Flickr)
Els drets de pesca han estat un dels principals punts de discussió per al Tractat d’Alta Mar | Hernán Piñera (Flickr)

Entre els principals punts de discussió que es van tancar al darrer moment hi havia el finançament del compliment d’aquest tractat i, com és habitual, el dret de pesca. I és que l’alta mar, o les aigües internacionals, són zones on tots els països tenen dret no només a pescar sinó també a transitar i a dur-hi a terme investigació científica. A dia d’avui només un 1,2% d’aquestes zones del món estan protegides, cosa que el Tractat d’Alta Mar hauria de corregir.

Uns ecosistemes molt amenaçats

Segons els darrers informes de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, gairebé un 10% de les espècies marines del món estan en perill d’extinció. Entre les principals causes, a més dels efectes del canvi climàtic, hi ha la sobrepesca i el trànsit de vaixells. Justament, un dels objectius del nou tractat serà establir zones d’especial protecció on hi hagi límits tant per a la pesca com per al pas de vaixells i, també, per a les operacions de mineria submarina, entre d’altres.

Les balenes, a més d'un element molt important dels ecosistemes marins, són grans embornals de carboni | Ashala Taylor / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Els mars proveeixen molts serveis ecosistèmics i són la font d’aliment i el mitjà de vida de milers de milions de persones | Ashala Taylor / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Els beneficis del mar, un punt de fricció

Un altre punt de negociacions intenses han estat els anomenats ‘recursos genètics marins’, és a dir, el material biològic dels animals i plantes del mar que poden servir a la humanitat tant com a aliment com també en processos industrials o fins i tot per elaborar fàrmacs. Així, si bé els països rics són els qui tenen els recursos per explotar-los, els més desafavorits també volien que, si se n’obtenen beneficis, els puguin arribar.

Comença el camí per a complir el nou acord

En tot cas, sembla que els membres de les Nacions Unides han aconseguit superar les diferències i fer un pas importantíssim per protegir els oceans, fent-los més resilients al canvi climàtic, mantenint i recuperant la biodiversitat i, amb ella, el mitjà de vida de milers de milions de persones arreu del món. Ara, un cop arribat a un acord, cal que els països signants el ratifiquin i es posin en marxa els mecanismes per implementar-lo i que, el 2030, sigui una realitat.

Més notícies
Un pescador observa atentament un dofí a les aigües de Laguna, al Brasil | Universitat Federal de Santa Catarina
Descobreixen com ho fan alguns humans i dofins per pescar plegats
Una comunitat del sud del Brasil serveix d'exemple per estudiar una col·laboració documentada des de fa mil·lennis
Un vaixell al Port de Tarragona
Reduir la velocitat dels vaixells pot beneficiar moltíssim el medi ambient
La caiguda en el consum de combustible no només reduiria les emissions de gasos d'efecte hivernacle sinó també els efectes nocius en la salut humana i, fins i tot, els danys a la fauna marina
Vaixell pesquer tornant al port al sud de l'estat espanyol
Una millora en la gestió de la pesca frenaria els efectes del canvi climàtic als oceans
Controlant l'escalfament global i canviant la manera com s'exploten els mars, les poblacions de peix podrien augmentar, assegurant la seva supervivència i l'alimentació de milions de persones
Fusió del gel de l'Antàrtida a causa de l'escalfament global | pxhere
La protecció de l’oceà Antàrtic torna a quedar ajornada
La comissió responsable ha tancat la seva darrere reunió sense arribar a un acord

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa