Han calgut 10 anys de negociacions perquè, finalment, s’hagi arribat a un pacte per salvar els ecosistemes marins del món. Aquest dissabte a darrera hora, a la seu de l’Organització de les Nacions Unides a Nova York (Estats Units) es va aconseguir un acord històric que vol que, el 2030, el 30% dels mars i oceans del món siguin zones protegides.
El primer acord internacional en més de 40 anys
Aquesta darrera ronda de negociacions va durar 38 hores però, finalment, el Tractat d’Alta Mar ha aconseguit superar tots els esculls i esdevenir el primer acord internacional per a la protecció dels oceans des que fa més de 40 anys, el 1982, es va signar la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar.

Entre els principals punts de discussió que es van tancar al darrer moment hi havia el finançament del compliment d’aquest tractat i, com és habitual, el dret de pesca. I és que l’alta mar, o les aigües internacionals, són zones on tots els països tenen dret no només a pescar sinó també a transitar i a dur-hi a terme investigació científica. A dia d’avui només un 1,2% d’aquestes zones del món estan protegides, cosa que el Tractat d’Alta Mar hauria de corregir.
Uns ecosistemes molt amenaçats
Segons els darrers informes de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, gairebé un 10% de les espècies marines del món estan en perill d’extinció. Entre les principals causes, a més dels efectes del canvi climàtic, hi ha la sobrepesca i el trànsit de vaixells. Justament, un dels objectius del nou tractat serà establir zones d’especial protecció on hi hagi límits tant per a la pesca com per al pas de vaixells i, també, per a les operacions de mineria submarina, entre d’altres.

Els beneficis del mar, un punt de fricció
Un altre punt de negociacions intenses han estat els anomenats ‘recursos genètics marins’, és a dir, el material biològic dels animals i plantes del mar que poden servir a la humanitat tant com a aliment com també en processos industrials o fins i tot per elaborar fàrmacs. Així, si bé els països rics són els qui tenen els recursos per explotar-los, els més desafavorits també volien que, si se n’obtenen beneficis, els puguin arribar.
Comença el camí per a complir el nou acord
En tot cas, sembla que els membres de les Nacions Unides han aconseguit superar les diferències i fer un pas importantíssim per protegir els oceans, fent-los més resilients al canvi climàtic, mantenint i recuperant la biodiversitat i, amb ella, el mitjà de vida de milers de milions de persones arreu del món. Ara, un cop arribat a un acord, cal que els països signants el ratifiquin i es posin en marxa els mecanismes per implementar-lo i que, el 2030, sigui una realitat.