MonPlaneta
Una millora en la gestió de la pesca frenaria els efectes del canvi climàtic als oceans
Vaixell pesquer tornant al port al sud de l'estat espanyol
Vaixell pesquer tornant al port al sud de l’estat espanyol | Hernán Piñera (Flickr)

!--akiadsense-->

El canvi climàtic té uns efectes molt negatius en els mars i oceans del món. Tot i això, sembla que encara tenim algunes opcions per invertir aquesta tendència i aconseguir recuperar la seva biodiversitat fins a fer-la més abundant del que és actualment. A un article publicat a la revista ‘Science Advances’, un equip liderat per la Universitat de Califòrnia – Santa Bàrbara, als Estats Units, un equip de científics afirma que, si posem en marxa programes de gestió eficient de la pesca i limitem l’augment de la temperatura de la Terra, els oceans del planeta mantindrien el potencial de ser un hàbitat més acollidor i estar més plens de vida que ara, fins i tot malgrat els efectes del canvi climàtic que ja estem patint a dia d’avui. Amb una resposta adaptativa al canvi climàtic, les poblacions de peixos podrien ser més abundants, cosa que permetria tenir més menjar disponible als humans i augmentar els seus beneficis. A l’altre extrem, però, l’estudi també adverteix que la inacció davant els canvis necessaris en la gestió de la pesca i la lluita contra el canvi climàtic podria malmetre enormement els mars i oceans i reduir dràsticament les captures de peix.

Una dotzena de científics de diverses universitats i institucions d’arreu del món van fer el primer estudi dut a terme fins ara sobre la disponibilitat futura de peix davant diversos escenaris de canvi climàtic i de la resposta dels humans, demostrant que els oceans poden ser molt productius durant les properes dècades si es prenen mesures a llarg termini i es canvia la manera com es gestiona la pesca actualment. Els resultats, que consideren sorprenentment positius, afirmen que amb una política pesquera sostenible i mantenint l’escalfament de la Terra en menys de 2ºC, les captures podrien augmentar substancialment. Això, però, només serà possible si els governs aprofiten aquesta oportunitat per assegurar la disponibilitat d’aliment per als humans i el manteniment de les poblacions d’animals marins. Fa poc, precisament, uns equip de la Universitat de Stanford, als Estats Units, va anunciar el desenvolupament d’una eina que podria resultar extremadament útil per assolir aquest objectiu.

El peix és un element bàsic de l'alimentació de gran part de la humanitat
El peix és un element bàsic de l’alimentació de gran part de la humanitat | Max Pixel (CC)

!--akiadsense-->

L’estudi va calcular les possibles captures futures de 915 peixos arreu del món davant diverses opcions climàtiques i de gestió, modelant quin impacte tindrien en la productivitat de la pesca i la seva distribució geogràfica, que afecta en la disponibilitat de peix i també en les regions on poden ser pescats. Els diversos escenaris anaven des d’un increment d’1ºC -reducció d’emissions dràstica- fins a 4ºC -cap acció contra el canvi climàtic- l’any 2100. Per a cada escenari, els autors van calcular la quantitat de biomassa, les captures i els beneficis econòmics en diversos models de gestió que tinguessin en compte factors bioeconòmics. Els resultats mostren que aproximadament el 50% de les espècies examinades es desplaçaran a través de fronteres estatals i que gairebé totes patiran canvis en el número d’exemplars a causa de l’augment de la temperatura dels oceans. Implementant canvis en la gestió de la pesca, però, es podrien augmentar tant els beneficis com la biomassa total dels peixos. Això inclou estratègies flexibles, captures responsables segons la productivitat dels peixos i la creació i millora de les institucions que governen la pesca mundial.

Fins i tot introduint els canvis necessaris, però, alguns països hi guanyarien i altres hi perdrien, cosa que vol dir que l’èxit per a la població mundial no depèn només de la reducció d’emissions sinó de la col·laboració entre estats per aconseguir complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Els efectes que tindria no fer-ho també es reflecteixen a l’estudi i, tenint en compte que milers de milions de persones depenen del peix per a la seva alimentació, la necessitat es fa urgent. La part bona, però, és que els càlculs fets pels científics afirmen que, amb les polítiques correctes, els peixos es podrien recuperar de la sobrepesca en 10 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa