MonPlaneta
La protecció de l’oceà Antàrtic torna a quedar ajornada
  • CA

La reunió de la Comissió per a la Conservació dels Recursos Marins Vius (CCAMLR per les seves sigles en anglès) va començar el passat 18 d’octubre i ha acabat aquest divendres sense que s’hagi arribat a cap acord per crear noves Àrees Marines Protegides. Així, la indústria de la pesca continuarà explotant els seus recursos sense que l’oceà Antàrtic hagi estat protegit per l’ens encarregat de fer-ho. A dia d’avui, només el 5% de les aigües antàrtiques estan protegides malgrat que la Comissió es va comprometre a crear una xarxa representativa de zones protegides el 2012.

L’oceà Antàrtic, que envolta el continent glaçat, és la llar d’ecosistemes únics al món, amb diversos hàbitats al llit marí i zones d’alimentació que són essencials per a pingüins, foques i balenes. La Comissió de l’Oceà Antàrtic va ser establerta el 1982 per una comissió internacional i inclou 25 governs i la Unió Europea, amb l’objectiu de protegir la vida marina i gestionar l’explotació pesquera.

El fons del mar de Weddell, a l'Antàrtida | Greenpeace
El fons del mar de Weddell, a l’Antàrtida | Greenpeace

Enguany, la Comissió tenia tres propostes per a noves Àrees Marines Protegides: l’Antàrtida Oriental, el mar de Weddell i la península Antàrtica, una superfície de gairebé 4 milions de quilòmetres quadrats, gairebé la superfície de la Unió Europea. La comunitat científica recomana que, abans de 2030, es protegeixi almenys el 30% dels oceans del món per protegir la vida marina. Dues de les propostes van ser fetes per la UE i els seus estats membres, Austràlia, l’Índia, Corea del Sud, Nova Zelanda, Noruega, Ucraïna, el Regne Unit, els Estats Units i l’Uruguai, mentre que la tercera va ser proposada per Argentina i Xile. Tot i aquest suport, no s’ha pogut arribar a cap acord.

Exemplars de krill a l'Antàrtic | NOAA
Exemplars de krill a l’Antàrtic | NOAA

El 1991, fa trenta anys, els governs del món van acordar la prohibició de l’extracció de petroli i la mineria a l’Antàrtida, un acord que va demostrar que era possible si les administracions mundials treballaven juntes. A dia d’avui, calen accions urgents per frenar l’emergència climàtica i natural del nostre planeta, i la degradació del clima, la contaminació i la pesca estan efectant els fràgils ecosistemes antàrtics. La pesca de krill, en especial, ha augmentat molt des de 2010, i aquesta espècie és la base de tot l’ecosistema antàrtic, sent a baix de la seva cadena tròfica. A més, també emmagatzema unes 23 tones de carboni. L’escalfament ràpid ja ha afectat la seva distribució, que s’ha desplaçat 440km al sud durant els darrers 40 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa