Una empresa nord-americana, Living Carbon, ha desenvolupat uns arbres de creixement accelerat per contribuir a la retirada de CO2 de l’atmosfera. Segons expliquen en un article a la cadena CNN, a través de la modificació genètica de pollancres han aconseguit accelerar-ne la fotosíntesi, aconseguint que tinguin més energia per créixer i que capturin més carboni, eliminant-lo de l’aire.
Un problema que arrossegarem durant segles
Un dels problemes més gran del canvi climàtic és que duem tants anys emetent carboni a l’atmosfera que, fins i tot si la transició energètica es fes de cop, els gasos que ja han estat alliberats podrien trigar 200 anys a desaparèixer del tot. Els vegetals, com és ben sabut, capturen CO2 per obtenir energia, i són la manera més important com, a dia d’avui, es contrarresta l’acció humana. Si no fos per ells, la temperatura del planeta ja hauria arribat a nivells insostenibles per a la majoria dels éssers vius de la Terra.
Una proposta sorprenent
El problema, és clar, és que els arbres creixen lentament, i per compensar la nostra acció i que els nivells de CO2 a l’atmosfera baixessin de manera més o menys ràpida, haurien de fer-ho molt més ràpid. Posant d’exemple un dels seus arbres, Living Carbon afirma que, durant cinc mesos de creixement, va acumular un 53% més de massa, cosa que significa que va capturar un 27% més de carboni que un pollancre sense modificar.

Aquests resultats són de les primeres proves, és clar, i caldria que fossin consistents durant tota la seva vida i que tinguessin lloc a gran escala per tenir un impacte significatiu en el canvi climàtic. És per això que l’empresa planeja plantar uns 2 milions d’arbres fins el 2023, i ja ha començat a fer plantacions de prova. Segons afirma, si duplica la superfície plantada cada any, el 2030 hauria aconseguit retirar més de 600 milions de tones de carboni, aproximadament un 1,6% del que s’emet actualment cada any.
Un model de negoci amb beneficis pel planeta
Living Carbon, és clar, vol aconseguir beneficis, i espera aconseguir-los tant de la venda de plançons com de crèdits pel carboni que retiren els seus arbres. De fet, la fusta dels pollancres també podria ser venuda, talant els arbres i plantant-ne de nous, reduint la demanda de plàstic i assegurant que el carboni que han emmagatzemat no es torna a alliberar a l’atmosfera quan morin.
A més de tot això, també valoren la capacitat dels seus arbres de restaurar sòls danyats per l’activitat humana, que són una gran majoria dels de la Terra. Així, gràcies al seu projecte, esperen contribuir tant a la lluita contra el canvi climàtic com a la recuperació del medi ambient i, també, a la lluita contra l’erosió en zones desforestades.