MonPlaneta
Set avantatges de donar un segon ús als dispositius electrònics

En el Dia de la Terra, que se celebra aquest 22 d’abril, a ‘Món Planeta’ dediquem més continguts del que és habitual a conscienciar sobre l’impacte de les nostres accions en la biodiversitat, els hàbitats i el clima del món i, també, a mirar d’esbrinar quantes coses podem fer per reduir al mínim la nostra petjada ecològica. L’objectiu és assenyalar com d’important és continuar avançant com a societat alhora que es protegeix el planeta, garantint no només la qualitat de vida dels humans que hi viuen ara sinó també la dels que arribaran en el futur. Si el transport, l’agricultura, els combustibles fòssils o el negoci tèxtil són alguns dels sectors que més impacte tenen en el medi ambient, darrerament la indústria tecnològica també s’ha sumat a les que causen més preocupació, a causa de l’augment de l’ús de més i més aparells que es consideren “bàsics” per a la nostra vida diària.

Segons el Programa per al Medi Ambient de les Nacions Unides (PNUMA), cada any es generen 50 milions de tones de deixalles electròniques, cosa que evidentment té un impacte considerable en l’entorn. Entre els aparells més contaminants hi ha els televisors de pantalla plana, els ordinadors, les làmpades, els aparells d’aire condicionat, els congeladors o els frigorífics. Per preservar el nostre entorn, és important donar una segona vida als aparells electrònics i als seus components, ja sigui reparant-los, reutilitzant-los o reciclant-los. Segons un estudi del Comitè Econòmic i Social Europeu sobre l’impacte de l’Economia Circular en el consum, les emissions de CO2 es podrien reduir en un 29% els propers deu anys si s’allargués un any l’ús d’aquests aparells i en un 43% si s’allargués dos anys.

Reparació d’aparells electrònics per a la seva reutilització | ANOVO

L’empresa ANOVO, que es dedica a la postvenda de tecnologies, ha elaborat una llista d’avantatges d’allargar la vida útil dels dispositius electrònics per tal de conscienciar la població que fer-ho no és “només” un gest a favor del medi ambient sinó que va més enllà:

  • Reducció de l’impacte ambiental: Allargar la vida útil de telèfons mòbils, electrodomèstics o ordinadors redueix la petjada mediambiental.
  • Reducció de les deixalles electròniques: S’evita l’abocament de materials tòxics com el cadmi, el níquel o el mercuri, que emeten gasos i contaminen rius, llacs i mars i degraden els ecosistemes.
  • Estalvi per al consumidor: Hi ha empreses que compensen econòmicament l’usuari pel seu aparell trencat o obsolet.
  • Creixement econòmic: L’economia circular i el reciclatge en particular ajuden a augmentar el PIB dels països.
  • Creació de llocs de treball: El reciclatge genera deu cops més ocupació que l’eliminació tradicional de les deixalles urbanes –abocadors, incineradores–, segons un estudi de Friends of the Earth Europe.
  • Desenvolupament sostenible de la societat: Es fa un ús eficient dels recursos naturals, controlant-ne la sobreexplotació i canviant el model actual de producció i consum.
  • Millora en els països menys afavorits: La reutilizació de la materia primera de la fabricació d’aparells electrònics ajuda a millorar les condicions laborals als països proveïdors de matèries primeres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa