MonPlaneta
Aconsegueixen crear plàstic de bona qualitat i barat amb residus vegetals

Un equip de científics de l’Escola Politècnica Federal de Lausana, a Suïssa, ha anunciat en un article publicat a ‘Nature Chemistry’ que ha aconseguit crear un plastic semblant al politereftalat d’etilè (PET) de manera senzilla i amb les parts no-comestibles de les plantes. El material és dur, resistent a la calor, impedeix el pas de l’oxigen i, a més, es pot reciclar químicament i és biodegradable, convertint-se en sucres si se l’exposa a l’entorn.

Un problema de gran abast

Així, aquest plàstic podria ser un candidat molt prometedor pels envoltoris del menjar en un moment on és imprescindible trobar alternatives als combustibles fòssils i on l’acumulació de plàstics s’ha convertit en un problema de primer ordre arreu del món. Un camp on la creació de polímers biodegradables o reciclables a partir del que es coneix com a “biomassa lignocel·lulosica” podria aportar una solució.

Si els plàstics tradicionals es continuen fent servir, però, és perquè aquesta conversió no és senzilla. Els costos, la resistència a la calor i la mecànica, la compatibilitat, la processibilitat… són impediments que, si més no fins ara, havien fet impossible trobar un substitut als hidrocarburs.

Un exemple de la matèria primera necessària per crear aquest nou plàstic: residus vegetals | EPFL
Un exemple de la matèria primera necessària per crear aquest nou plàstic: residus vegetals | EPFL

Una solució molt esperada

Ara, però, aquest nou material podria ser la solució que feia tant de temps que s’esperava: un plàstic derivat de la biomassa, amb característiques semblants a un dels plàstics més emprats i que, a més, és enormement més sostenible i respectuós amb el medi ambient. El secret és “cuinar” fusta o altres producte vegetals no-comestibles, com els residus de l’agricultura, amb químics barats, aconseguint un precursor del plàstic de manera ràpida i fàcil.

La tècnica es basa en un descobriment fet pel mateix equip de científics el 2016, que van aconseguir estabilitzar algunes parts del material de les plantes i que no es destruissin en el moment d’extreure’ls. Amb aquest mateix mètode però aplicat a una altra funció, els investigadors van poder crear un nou químic d’origen biològic que serveix com a precursor dels plàstics. D’aquesta manera, fins el 25% del pes dels residus de l’agricultura es podrien convertir en plàstic.

Els investigadors han desenvolupat una tècnica ràpida i fàcil per convertir residus vegetals en plàstic de gran qualitat | EPFL
Els investigadors han desenvolupat una tècnica ràpida i fàcil per convertir residus vegetals en plàstic de gran qualitat | EPFL

Múltiples aplicacions

Les seves propietats, tot i que semblen ideals pels envasos d’aliments, també podrien tenir altres aplicacions, de la creació de fibres tèxtils a medicines i fins tot l’electrònica. De fet, durant els experiments, els científics ja han creat film per envasar, fibres que es podrien fer servir per a roba i, fins i tot, filaments que podrien ser emprats per impressores 3D. Tota una revolució que, de cop, podria ser més a prop que mai.

Més notícies
Els microplàstics són presents fins i tot a la neu nova d'un indret tan aïllat i suposadament pur com l'Antàrtida | Alex Aves

Troben microplàstics a la neu acabada de caure a l’Antàrtida

El material més comú és el PET, emprat a les ampolles de plàstic i per fer roba
:  - Mobile
Mentre l'ocell de paper de la dreta es desfà en contacte amb l'aigua, el de l'esquerra, revestit amb el nou producte, es conserva intacte | Hiroi et al.

Un nou revestiment pel paper pot convertir-lo en una alternativa al plàstic

Ha estat desenvolupat a la Universitat de Tòquio i podria suposar un gran salt en la sostenibilitat
:  - Mobile
Aquests cucs són capaços de menjar porexpan, una habilitat que pot ser importantíssima pel futur del reciclatge | Wikimedia Commons

Un cuc que s’alimenta de plàstic podria revolucionar el reciclatge

Tot i que l'espècie era coneguda, no se sabia que tenia un enzim que li permet digerir aquestes deixalles
:  - Mobile
Submarinista recollint plàstic del fons del mar

Demanen un pacte internacional que controli la contaminació per plàstics

L'Agència d'Investigació Ambiental remarca que ens trobem enmig d'una emergència global
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa