MonPlaneta
Troben microplàstics a la neu acabada de caure a l’Antàrtida

Un equip d’investigadors de la Universitat de Canterbury, a Nova Zelanda, han trobat per primera vegada microplàstics a la neu acabada de caure a l’Antàrtida. Tal com expliquen a ‘Cryosphere’, d’entre les 19 mostres recollides a diversos indrets del continent glaçat, totes elles tenien petits fragments de plàstic, el més habitual dels quals és el politereftalat d’etilè (PET), emprat a les ampolles de plàstic i a alguns teixits i que era present al 79% de les mostres.

Un origen probablement proper

El PET, però, és només un dels 13 tipus de plàstics trobats a les mostres de neu, on han identificat una mitjana de 29 partícules per litre. Els microplàstics, que provenen de l’erosió del plàstic i que són més petits que un gra de sorra, sovint són invisibles als nostres ulls. Segons els investigadors, el més probable és que aquests fragments trobats a la neu antàrtica tinguin un origen local, és a dir, a les estacions d’investigació científica que hi ha al continent. No obstant això, els models informàtics amb què treballen també contemplen l’opció que provinguin de fins a 6.000 quilòmetres de distància.

Investigadors recollint mostres de neu a l'Antàrtida | Bella Zeldis
Investigadors recollint mostres de neu a l’Antàrtida | Bella Zeldis

Un problema amb conseqüències potencialment catastròfiques

Tot i que estudis previs havien trobat microplàstics al gel marí i a l’aigua de l’Antàrtida, és la primera vegada que s’informa de la seva presència a la neu, una prova més que el vent, la pols i els corrents oceànics estan transportant aquests contaminants per tot el planeta. De fet, anteriorment ja s’havien trobat tant al fons de l’oceà com, també, a prop del cim de l’Everest.

Malgrat que l’impacte directe dels microplàstics en la salut de les persones continua sent objecte de debat perquè no s’ha investigat prou, el que sí que se sap és que poden ser una plataforma on s’hi poden enganxar metalls pesants, algues i bacteris que poden causar problemes molt grans si arriben a indrets on, d’una altra manera, mai no haurien pogut viatjar.

La presència de microplàstics a la neu i el gel de tot el planeta, a més, pot tenir un altre efecte perjudicial: com que són de color més fosc, poden absorbir la llum del sol i fer augmentar la temperatura, accelerant, per exemple, la fusió de les glaceres o del gel marí, que ja es troben molt afectats per l’escalfament global i que poden provocar catàstrofes que van de la pujada del nivell del mar a esllavissades, inundacions catastròfiques o crisis de desabastiment d’aigua per a persones i conreus.

Més notícies
Saler amb sal de taula

Més del 90% de les marques de sal contenen microplàstics

A l'estat espanyol, un informe afirma que totes les salines analitzades en contenen en diferents concentracions. Consumint-ne 5 grams diaris, cada ciutadà n'ingeriria 510 partícules anuals
:  - Mobile
Lorenzo Bautista (Leitat)

Lorenzo Bautista: “No hi ha cap prova clara que els microplàstics siguin perillosos però cal investigar més”

El Group Leader de la Divisió de Materials Avançats a la Unitat de Negoci de Química Aplicada i Materials de Leitat, un centre tecnològic dedicat a la investigació, ens parla d'un dels temes del moment
:  - Mobile
Microplàstics

Només l’oceà Atlàntic podria contenir fins a 21 milions de tones de microplàstics

Un estudi britànic ha analitzat els primers 200 metres de profunditat de l'oceà i ha elaborat un càlcul que supera de llarg les estimacions fetes fins ara
:  - Mobile
Exemplars de seitó

Més de la meitat de sardines i anxoves del Mediterrani occidental tenen microplàstics als intestins

Els peixos amb més microplàstics al sistema digestiu també presenten més paràsits, segons un estudi
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa