El món és cada dia més a prop de superar el límit d’escalfament que tots els acords mundials estan mirant d’evitar. Segons un informe de l’Organització Meteorològica Mundial, a dia d’avui ja tenim una probabilitat del 48% que, abans del 2026, la temperatura mitjana de la Terra ja sigui 1,5ºC superior a la mitjana preindustrial, com a mínim en una ocasió.

Arribar a aquesta xifra, que fa anys que està marcada com una barrera crítica, suposaria un cop molt fort per a les esperances de combatre el canvi climàtic, i les probabilitats han anat augmentant cada vegada més. El mateix equip, dirigit per l’Oficina Meteorològica del Regne Unit, l’any passat considerava que les probabilitats eren més properes a un 40% i, fa deu anys, només d’un 10%.

Incendi a la tundra siberiana  | Siberian Times
Incendi a la tundra siberiana, un dels efectes més visibles del canvi climàtic | Siberian Times

Els efectes del canvi climàtic continuen fent-se visibles

La previsió climàtica durant els propers cinc anys també estableix que hi ha un 93% de probabilitats que l’any més càlid de què hi ha registres sigui un dels propers cinc i que les grans sequeres, com la que afecta el sud-oest dels Estats Units, i els incendis forestals devastadors que se’n deriven, continuïn. Al cap i a la fi, com afirma el coordinador de l’informe, Leon Hermanson, “va en la línia del que s’espera amb el canvi climàtic”.

El que és clar és que, de moment, les emissions de gasos d’efecte hivernacle continuen prement l’accelerador de les temperatures, i les prediccions no només ho confirmen sinó que mostren com es repartirà aquest escalfament. A l’Àrtic, per exemple, l’escalfament durant l’hivern serà tres cops superior a la mitjana global, mentre que Europa Occidental hi plourà menys del normal durant els propers cinc anys. En canvi, al Sahel (Àfrica), el nord d’Europa i a Austràlia, el clima serà més humid del que es podria esperar.

La desaparició del gel antic de l'oceà Àrtic està marcant una tendència preocupant | NASA / Kathryn Hansen
La desaparició del gel antic de l’oceà Àrtic està marcant una tendència preocupant | NASA / Kathryn Hansen

Encara no hi hem arribat del tot

L’única nota que no és totalment pessimista és que arribar a 1,5ºC per sobre de la mitjana preindustrial no és el mateix que superar definitivament el límit establert pels Acords de París, que es consideraria trencat si aquesta superació esdevingués no només de més 1,5ºC sinó de manera habitual, és a dir, en una mitjana d’entre 20 i 30 anys. No obstant això, arribar-hi una vegada ens posa en el camí que aquestes temperatures esdevinguin “normals” i, per tant, la mitjana s’hi vagi apropant.

Més notícies
Pocahontas salvant la vida a John Smith en una il·lustració del segle XX | Domini Públic

El canvi climàtic amenaça l’assentament anglès més antic d’Amèrica

El poble on van viure John Smith i Pocahontas ha estat posat en una llista d'indrets amenaçats i podria desaparèixer
:  - Mobile
Sota el gel de l'Antàrtida hi podria haver molta més aigua que no ens pensem

Troben una quantitat enorme d’aigua sota el gel de l’Antàrtida

Els científics creuen que el fenomen podria repetir-se arreu i influenciar la reacció del continent a l'escalfament global
:  - Mobile
La calor a l'Índia i el Pakistan ha arribat a nivells molt perillosos | Piqsels

La calor a l’Índia i el Pakistan arriba al “límit de la supervivència”

"Només pots adaptar-te fins a cert punt", recorda un dels membres del Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic
:  - Mobile
Musclos cuits a la platja al Canadà | Christopher Harvey / CNN

L’onada de calor extrema de l’oest del Canadà cou vius musclos, cloïsses i altres mariscs

Més de mil milions d'aquests animals podrien haver mort, una catàstrofe sense precedents
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa