El poble de Jamestown, a Virginia (Estats Units), és conegut a gran part del món per ser el poble on van viure John Smith i Pocahontas a principis del segle XVII. A més, però, és un dels indrets més importants de la història d’Amèrica perquè és l’assentament anglès més antic del continent, i ara el canvi climàtic n’amenaça la supervivència, fins el punt que ha estat afegit a la llista dels monuments històrics que estan més en perill del país.

Segons sembla, Jamestown podria desaparèixer d’aquí a poques dècades a causa de les marees del riu James, cada cop més altes i agressives, i l’augment de la freqüència i la potència de les tempestes, que causen inundacions molt perilloses. Tot plegat amenaça el que, el 1607, es va convertir en la primera colònia anglesa, situada en una petita illa a la boca de la badia de Chesapeake. Allà, diuen, van néixer tant la democràcia com l’esclavitud als Estats Units.

Els aiguamolls salats de Jamestown amenacen la colònia anglesa més antiga d'Amèrica | Wikimedia Commons
Els aiguamolls salats de Jamestown amenacen la colònia anglesa més antiga d’Amèrica | Wikimedia Commons

Un jaciment molt important

Ara l’aigua s’ho podria endur tot ben aviat i, de fet, el riu James havia erosionat una part de l’oest de l’illa fins i tot abans que comencessin les excavacions, durant els anys noranta. En els anys que han passat, però, s’han fet un munt de descobertes molt interessants, com ara els esquelets dels primers colons, trobats el 2015, o proves que entre 1609 i 1610, la fam hi va ser tan intensa que, a l’hivern, hi va haver casos de canibalisme.

Calen accions immediates

Aquestes investigacions podrien ser impossibles d’aquí a ben poc a causa de l’erosió i les inundacions. De fet, segons les entitats conservacionistes, gran part del fort i l’àrea que l’envolta podria ser sota les aigües d’aquí només 35 anys, i qualsevol acció de mitigació s’hauria de prendre ben aviat ja que, d’aquí a més de 5 anys, serà cada vegada més difícil.

No obstant, els treballs de reparació del dic de l’illa, que té un segle d’antiguitat, hauria de començar aviat, i també es planteja revisar el sistema de drenatge per fer-lo més moderns. No obstant això, aquests projectes són molt cars i necessiten finançament, si és que es vol evitar que un dels indrets més significatius de la història dels Estats Units, per a bé i per a mal, desaparegui definitivament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa