MonPlaneta
La calor a l’Índia i el Pakistan arriba al “límit de la supervivència”
  • CA

L’onada de calor que està afectant el nord de l’Índia i el Pakistan està “posant a prova els límits de la supervivència humana”. Així de contundent ha estat el doctor Chandni Singh, membre del Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic i investigador de l’Institut Indi d’Assentaments Humans, en declaracions a la cadena nord-americana ‘CNN’. “Només pots adaptar-te fins a cert punt”, ha afegit, i ha lamentat que, a més, el seu país no té “un pla contra la calor”.

Una gran part de la població de la regió ja identifica clarament el canvi climàtic com el responsable de la seva situació | 350.org / Flickr
Una gran part de la població de la regió ja identifica clarament el canvi climàtic com el responsable de la seva situació | 350.org / Flickr

Una calor “sense precedents” a causa del canvi climàtic

Durant els darrers dies, les temperatures a la regió han arribat a xifres rècord, amenaçant la vida de milions de persones en el que molts ciutadans ja perceben clarament com un efecte del canvi climàtic. “Aquesta onada de calor és definitivament sense precedents”, confirma Singh, que afegeix que s’ha notat “un canvi en la intensitat, el moment d’arribada i la duració” d’aquests fenòmens que coincideix “amb el que els experts climàtics van predir i que tindrà impactes en cascada a la salut”.

Al nord-oest i el centre de l’Índia, la mitjana màxima s’ha mogut entre els 36ºC i els 38ºC, segons les autoritats meteorològiques del país. A Nova Delhi, la capital, les temperatures van superar els 40ºC durant set dies seguits, 3ºC més del que és habitual. Mentrestant, al Pakistan, les ciutats de Jacobabad i Sibi van registrar temperatures rècord de 47ºC. En aquell moment, divendres passat, aquestes ciutats eren l’indret més càlid de tot el planeta.

La calor a la capital de l'Índia, Nova Delhi, està posant molta pressió sobre el subministrament d'electricitat | Juha Uitto / Flickr
La calor a la capital de l’Índia, Nova Delhi, està posant molta pressió sobre el subministrament d’electricitat | Juha Uitto / Flickr

“Un any sense primavera” i problemes amb els conreus

En un comunicat, el ministre paquistanès de Canvi Climàtic, Sherry Rehman, va declarar que feia dècades que el país no vivia “un any sense primavera”. Normalment, a la regió, les onades de calor arriben durant els mesos de maig i juny, però enguany han començat durant el març i l’abril. Tot i que sembla que aquesta setmana la calor afluixarà una mica, els experts afirmen que la tendència serà a que hi hagi més onades com aquesta i més llargues, cosa que afectarà els aproximadament 1.000 milions de persones que viuen als dos països.

La calor, a molts indrets, ha fet tancar escoles. El primer ministre de l’estat indi de Bengala Occidental, Mamata Banerjee, va declarar que molts dels infants que havien anat fins a l’escola patien hemorràgies nasals a causa de les altes temperatures. Per si això fos poc, l’onada de calor també ha posat en perill el subministrament d’energia i aigua, i ha malmès les collites. A l’estat indi del Punjab, el principal productor de blat de l’Índia, la productivitat dels camps a l’abril va baixar més de 500kg per hectàrea, amenaçant l’economia de milions de famílies i l’alimentació d’encara més milions. Els treballadors del camp, a més, tenen molt poques opcions per protegir-se de la calor i, per tant, pateixen encara més.

Un tren a l'Índia | Cedida
Centenars de trens han hagut de ser cancel·lats per fer lloc al transport de carbó | Cedida

Un gran consumidor de carbó

Durant aquesta onada de calor, com dèiem, el subministrament elèctric també s’ha vist afectat, i milions de persones s’han quedat sense corrent fins a nou hores al dia. La setmana passada, el carbó va estar a punt d’acabar-se a tres de les cinc centrals tèrmiques que alimenten la capital del país. Per posar-hi remei, les autoritats van cancel·lar més de 650 trens de passatgers per fer lloc als trens de mercaderies que havien de reposar els estocs de les centrals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa