MonPlaneta
L’onada de calor extrema de l’oest del Canadà cou vius musclos, cloïsses i altres mariscs

L’onada de calor que va arrasar la Colúmbia Britànica, a l’oest del Canadà, durant la setmana passada, va causar la mort de musclos, cloïsses i altres mariscs que viuen a les platges de la regió i que es van coure vius. Segons explica la cadena nord-americana CNN, el professor Christopher Harley, de la Universitat de la Colúmbia Britànica, va trobar milers i milers de muscos oberts, cuits i podrint-se al sol a poca distància de casa seva, a Vancouver. Com a estudiós dels efectes del canvi climàtic en els ecosistemes costaners, va voler veure com havien passat aquesta onada de calor, i les seves observacions i els seus càlculs apunten a que més de mil milions de musclos, cloïsses, eriçons, estrelles de mar… podrien haver mort de calor.

Amb la temperatura del sòl arribant a superar els 50ºC, era pràcticament impossible que aquests animals sobrevisquessin. Durant aquesta època de l’any, a més, les hores més càlides del dia coincideixen amb la marea baixa, i era molt difícil que aconseguissin no coure’s vius abans que l’aigua no els tornés a cobrir. Aquesta onada de calor, conseqüència sens dubte del canvi climàtic, va tenir lloc en una zona on temperatures com aquestes són pràcticament inèdites i suposen un perill enorme no només per a la fauna sinó també per a les persones. El poble de Lytton, que va registrar el rècord absolut de temperatura al Canadà amb 49,4ºC, va ser completament destruït per un incendi forestal. La mortalitat, a més, es va multiplicar per tres, fins a 719 persones, moltes de les quals a causa de la calor.

El més preocupant d’aquesta onada de calor, és clar, és que per molt excepcional que sigui, no hauria pogut passar sense l’escalfament global i que, per tant, és més que probable que es torni a repetir o, fins i tot, que es torni un fenomen relativament habitual. Això podria tenir uns efectes terribles per a la flora i la fauna del Canadà, amb morts massives com les que s’han pogut veure aquests dies de què, a més, moltes espècies podrien no recuperar-se, especialment si hi ha dues o més onades de calor seguides. El futur d’aquests ecosistemes, doncs, corre un perill molt greu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa