MonPlaneta
5 accions per reduir la contaminació a les platges aquest estiu
  • CA

Amb el començament de l’estiu, les platges i les costes comencen a omplir-se i hi ha moltes persones que ja han començat les vacances. És per això que cal recordar que cuidar les platges, els mars i els oceans, evident llençar residus, és molt important. A dia d’avui segons WWF, entre 70.000 i 130.000 tones de microplàstics i entre 150.000 i 500.000 tones de macroplàstics acaben als mars d’Europa, una dada greu. Des de Gravity Wave, una startup social i mediambiental que es dedica a netejar mars i ports col·laborant amb marques, ens ofereixen cinc consells per reduir la contaminació a les platges aquest estiu.

Neteja de la platja a Torredembarra

Accions senzilles per protegir el mar

No llençar residus al mar ni deixar-los a la sorra. El que duem a la platja ha de tornar amb nosaltres o llençar-se a les escombraries. Cal parar compte, especialment, a les llaunes d’alumini, els envasos de vidres i les bosses i ampolles de plàstic, que els peixos i animals marins poden confondre amb aliments i menjar-se. El seu estómac no els digereix ni els deixa menjar res més, matant-los per desnutrició.

No llençar puntes de cigarreta. Embruten la costa i triguen entre 5 i 20 anys a desaparèixer de manera natural. A més, un filtre pot contaminar fins a tres litres d’aigua de mar. Així, si es fuma a la platja, el més recomanable és dur un cendrer o un envàs per llençar-les on calgui més tard.

Fer servir crema solar biodegradable i tovalloles de cotó orgànic. Hi ha protectors solars ecològics com a alternativa als tradicionals, amb més productes químics biodegradales i que no perjudiquen les espècies marines. A més les tovalloles també han de ser amb materials naturals, sense sintètics, que són molt més sostenibles i menys contaminants. Les fibres de la roba que deixen a la rentadora sedimenten al mar i a la sorra de la platja.

No fer servir gel ni xampú a les dutxes de la platja. L’higiene personal pot esperar a arribar a casa. Fer servir gels i xampús a les platges fa que els productes químics es quedin a la sorra i arribin al mari a l’ecosistema natural.

No deixar menjar ni restes orgàniques. Aquests residus es descomposen i atreuen mosques i insectes. A més, la calor farà que facin mala olor.

Més notícies
Un estiu ben calorós, aquest 2016.
La meitat de les platges del món poden desaparèixer abans que s’acabi el segle
Gairebé un 15% de les línies costaneres del món pateixen una erosió molt greu i, el 2050, els contorns d'alguns països poden haver canviat visiblement
Plàstics | Pixabay
Circularitzar la indústria del plàstic, un repte tan enorme com urgent
Un estudi n'analitza la producció global, el cicle de vida i l'impacte mediambiental de tot el procés
Fionn Ferreira
Un adolescent irlandès proposa una solució per eliminar els plàstics del mar
El seu projecte d'extracció de microplàstics de l'aigua ha guanyat un premi de 50.000$ de Google i podria ser una oportunitat prometedora per al futur
Pradera de posidònia
Els herbassars de posidònia poden capturar i extreure plàstics del mar
Un estudi revela que aquest mecanisme natural podria atrapar uns 867 milions de plàstics cada any en àrees costaneres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa