Arribat el final de curs, 18 escoles de Catalunyen rebran, aquest dilluns, l’acreditació com a FenoCentres per haver participat en un gran observatori de ciència ciutadana. De la mà de Ritme Natura, aquesta primera generació de FenoCentres ha demostrat el seu compromís continuat de seguiment del calendari natural dels animals i plantes propers a l’escola, el que es coneix com a fenologia, que permet veure com el canvi climàtic afecta els sistemes naturals i, alhora, sensibilitzar els alumnes d’aquesta problemàtica.
Més de 500 alumnes
En els primers 20 tallers educatius d’aquest observatori, coordinat pel CREAF i el Servei Meteorològic de Catalunya, més de 500 alumnes d’entre 1r de Primària i Batxillerat han aportat gairebé 1.400 observacions de 289 espècies d’animals i plantes, mostrant la sortida i caiguda de fulles i flors, l’arribada d’animals migrants… Les tres espècies més observades l’arbre de l’amor (Cercis siliquastrum), el lledoner (Celtis australis) i la mèlia (Melia azedarach), espècies molt habituals a les nostres ciutats. Tot plegat nodreix de dades FenoTwin, el bessó digital de la fenologia a Catalunya.

Demostrada la sensibilitat al canvi climàtic
Els FenoCentres han demostrat la seva sensibilitat al canvi climàtic, ja que han demostrat com el calendari de la natura es modifica per l’emergència climàtica, avançant la sortida de fulles i flors, fent que caiguin més tard, fent que les orenetes arribin abans… Tot plegat provoca asincronies i que algunes espècies –insectes i flors, per exemple– no es trobin. Ester Prat, tècnica de recerca del CREAF i coordinadora de RitmeNatura, valora “molt positivament” l’establiment dels FenoCentres i espera poder mantenir-la i ampliar-la, ja que cal “un gran volum de dades” i sèries temporals llargues per treure conclusions.
Un bessó digital
Pel que fa a un “bessó digital”, és la representació virtual d’un procés físic, un concepte nascut a l’enginyeria i que s’aplica a l’ecologia de manera totalment innovadora. L’investigador del CREAF i responsable de Ritme Natura, Joan Masó, explica que “estudia els canvis dels ritmes de la natura” fent servir un tàndem entre les dades obtingudes per satèl·lit i les observacions dels ciutadans”. A més de presentar aquesta innovació, el projecte FenoTwin ha servir per fomentar la cultura de l’observació fenològica entre els ciutadans, tant que s’han batut els rècords d’observacions rebudes, espècies observades i voluntariat actiu.