MonPlaneta
Barcelona i Xangai s’alien en ciència, tecnologia i educació superior
  • CA

Aquest dijous va tenir lloc el Barcelona Innovation Day / Shanghai, un fòrum internacional organitzat per SciTech DiploHub que va aplegar més de 200 actors destacats de l’àmbit científic, tecnològic, universitari, empresarial i diplomàtic de les dues ciutats. Allà, Barcelona i Xangai van anunciar tot d’iniciatives conjuntes per impulsar la col·laboració en aquests camps, implicant-t’hi universitats, empreses i startups.

La jornada volia enfortir les relacions entre els ecosistemes del coneixement de Barcelona i Xangai, compartir bones pràctiques en recerca i innovació i com interpel·lar i connectar la xarxa de talent científico-tecnològic format a Barcelona i que treballa a la Xina. És la tercera edició d’aquesta sèrie de fòrums internacionals: les dues primeres foren amb Boston el 2019 i amb Londres el 2020. Enguany, l’esdeveniment tenia el suport de la l’Oficina d’Afers Exteriors de l’Ajuntament de Xangai, el Consolat General de la Xina a Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del govern espanyol.

La Secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, prenent la paraula davant Zhu Jingyang, Cònsol General de Xina a Barcelona, i d'Alexis Roig, CEO de SciTech DiploHub | Barcelona Innovation Day Shanghai
La Secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, prenent la paraula davant Zhu Jingyang, Cònsol General de Xina a Barcelona, i d’Alexis Roig, CEO de SciTech DiploHub | Barcelona Innovation Day Shanghai

Amb més de 50 ponents de renom internacional, alguns temes tractats van ser els reptes de la Quarta Revolució Industrial, les oportunitats en el sector de les ciències de la vida i el farmacèutic, el futur de les universitats i l’atracció de talent després de la Covid, el paper de la Intel·ligència Artificial en la recuperació econòmica, les noves tecnologies d’exploració espacial, la Nova Ruta de la Seda o l’auge del sector FinTech a Barcelona i Xangai. Hi van ser presents tots els rectors d’universitats i directors de centres de recerca d’ambdues ciutats, representants dels governs xinès, espanyol i català, els ajuntaments de Xangai i Barcelona, els presidents de les principals patronals i CEOs de startups tecnològiques, entre d’altres.

Entre els projectes presentats destaca el Shanghai-Barcelona Innovation Launchpad, un programa d’acceleració, mentoria i aterratge que oferirà l’oportunitat a startups barcelonines d’entrar al mercat xinès a través de Xangai i a startups xineses entrar al mercat europeu des de Barcelona. El projecte compta amb una inversió de 500.000€ per al proper any. Segons Alexis Roig, Director Executiu de SciTech DiploHub, “Xangai és la porta d’entrada de la Xina al món i un dels millors socis de Barcelona en tecnologia i innovació. Es tracta de la segona ciutat del món en publicacions científiques segons ‘Nature’ i s’ha erigit com un pol de primer ordre en biotecnologia i AI”.

Intervenció de Pol Solanilla, Comissionat de Promoció de la Ciutat de Barcelona | Barcelona Innovation Day Shanghai
Intervenció de Pol Solanilla, Comissionat de Promoció de la Ciutat de Barcelona | Barcelona Innovation Day Shanghai

D’altra banda, les principals universitats de Xangai van fer públic el compromís d’aprofitar el Chinese Scholarship Programme-EU del Ministeri d’Educació xinès per augmentar fins a un 15% en els propers 8 anys el nombre de beques a investigadors i estudiants en ciències i tecnologia (STEM) de Barcelona que puguin fer estades a centres de Xangai. Carme Artigas, Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, va destacar “el rol central de la ciència i la tecnologia en la reconfiguració geopolítica actual i el lideratge de Barcelona i la seva diplomàcia científica en l’establiment de col·laboracions amb socis estratègics com Xangai”.

A més, SciTech DiploHub va inaugurar el China Chapter de Barcelona Alumni, la comunitat de científics, investigadors, experts en tecnologia i professionals de la innovació formats a Barcelona i establerts a la l’estranger. La xarxa ja aplega més de 1.000 membres a una trentena de països, un centenar dels quals són a la Xina treballant a Tencent, TikTok, Alibaba, Novartis, Grifols i Audi China, així com als principals centres d’investigació del país. En paraules de Martí Jiménez-Mausbach, Director de Programes Globals de SciTech DiploHub, “cal donar oportunitats a la nostra diàspora a la Xina perquè pugui beneficiar-se de projectes amb Barcelona, de manera que aquest talent segueixi revertint a la ciutat, les seves empreses i centres de recerca”.

La jornada va cloure amb més de 350 reunions bilaterals entre representats d’universitats, centres de recerca, empreses i institucions públiques de Barcelona i Xangai. Les dues ciutats inicien un llarg camí plegades per a explorar els beneficis de la confluència entre innovació i acció exterior, entre el talent local i el global.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa