MonPlaneta
Crear santuaris oceànics podria protegir els coralls del canvi climàtic
  • CA

La creació de grans santuaris oceànics podria ajudar moltíssim a protegir els coralls del canvi climàtic, aturant la degradació d’uns dels vivers de biodiversitat més grans del planeta i, a dia d’avui, un dels més amenaçats. En un estudi publicat a la revista ‘Global Change Biology’, un equip d’investigadors proposa implementar aquestes grans reserves protegides, que podrien tenir milers de quilòmetres de llargada i abastat diversos països, per protegir més de 6.000 espècies de corall.

Beneficis per a la biodiversitat i pels humans

L’escalfament del planeta està fent morir moltes espècies marines, i els coralls en són una d’elles, un gran problema perquè aquests organismes, alhora, són la llar de moltes més criatures. Els esculls, de fet, són un ecosistema essencial pel nostre planeta, i no només ajuden les espècies marines sinó també als humans, ja que protegeixen la costa de l’erosió i les tempestes, permetent el desenvolupament d’activitats econòmiques molt importants.

Els coralls del món estan degradant-se i emblanquint-se a causa de la contaminació i el canvi climàtic | AIMS
Els coralls del món estan degradant-se i emblanquint-se a causa de la contaminació i el canvi climàtic | AIMS

Tenint en compte això, afirmen els investigadors, la conservació dels coralls hauria d’anar més enllà de les fronteres geogràfiques i ser un continu. Si fos així, els esculls, i de retruc la vida dels oceans i també la nostra, se’n podrien beneficiar moltíssim. De fet, es calcula que un 30% de les espècies marines tenen alguna relació amb el corall, que estrictament ocupa menys del 0,1% de la superfície dels llits marins del món.

Una empenta a la gran esperança dels coralls

Tot i les notícies i els estudis que hem anat veient durant els darrers anys, que pinten un panorama molt pessimista als esculls de corall, els investigadors afirmen que hi ha algunes dades positives. Per exemple, i malgrat la disminució de les poblacions de coralls a nivell global, la seva diversitat genètica pot ajudar a permetre que aquestes espècies s’adaptin i es recuperin. Així, i mentre reduim les emissions de gasos d’efecte hivernacle per frenar l’escalfament global, crear grans santuaris marins podria ajudar-los a resistir fins que arribin temps millors.

Més notícies
Orsted vol aconseguir que els coralls creixin a la base de les seves turbines marines, creant ecosistemes nous | Orsted
Una prova pilot vol fer créixer corall a les turbines eòliques marines
El gegant Orsted duu a terme una operació pionera que, si té èxit, podria ajudar molt la biodiversitat
L'eriçó de mar d'espines llargues (Diadema antillarum) està morint en grans quantitats | Wikimedia Commons
Els eriçons de mar del Carib estan morint en massa per raons desconegudes
Investigadors alerten de les conseqüències catastròfiques que podria tenir en els ecosistemes marins
Les arts de pesca abandonades són un 10% dels residus que cada any acaben al fons del mar al litoral català | Universitat de Barcelona
La pesca fantasma continua sent un gran problema al litoral català
Des de 2009 s'han fet 102 extraccions d'arts de pesca perdudes, que s'afegeixen als perills que amenacen la biodiversitat marina
Les esponges del fons de l'Àrtic | Institut Alfred Wegener
Les esponges gegants del fons de l’Àrtic sobreviuen menjant matèria morta
La vida sota el gel marí és una de les més desconegudes del nostre planeta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa