MonPlaneta
Una nova tècnica redueix la transmissió del dengue per picades de mosquit en un 77%
  • CA

Les infeccions pel virus del dengue, transmès per picades de mosquit, ha estat reduïda en un 77% en uns assaigs amb una nova tècnica. Infectant els insectes amb una bactèria, han aconseguit fer caure enormement la seva capacitat de contagi de la malaltia.

L’experiment ha tingut lloc a la ciutat de Yogyakarta, a l’illa de Java (Indonèsia) i està començant a ser aplicat a altres ciutats per tal de reduir el número de contagis amb el virus, després d’aquest descobriment revolucionari que podria, a la llarga, eradicar un virus que s’ha anat expandint lentament per tot el món i que, actualment, afecta més de 400 milions de persones cada any. Les epidèmies de dengue són un gran perill per als sistemes sanitaris de qualsevol país, ja que causen molt de dolor als músculs i els ossos i els brots afecten moltes persones alhora, col·lapsant hospitals.

La tècnica provada a Indonèsia ha estat fer servir mosquits infectats per bacteris del gènere Wolbachia, que afecten molts insectes. En aquest cas, el bacteri no causa cap dany al mosquit però es reprodueix a les mateixes parts del seu organisme que el virus del dengue. Així, a causa de la competència per alimentar-se i reproduir-se, el virus del dengue troba molt més difícil replicar-se i la càrrega viral que duen els mosquits és molt més baixa.

En aquest experiment, explicat en un article a la revista ‘New England Journal of Medicine’, els investigadors van deixar anar cinc milions d’ous de mosquit infectats i els van repartir per tota la ciutat, en un procés per aconseguir que la majoria de la població de mosquits estigués infectada que va durar nou mesos.

Exemplars d'Aedes aegypti | NIAID
Exemplars d’Aedes aegypti | NIAID

Els resultats han estat espectaculars gràcies, també, a la capacitat de la Wolbachia, que pot alterar els hostes per assegurar-se que els seus fills també estan infectats.

Així, en poc temps, s’aconsegueix que milions de mosquits tinguin una capacitat molt més baixa de transmetre el dengue sense que sigui necessari manipular-los genèticament perquè siguin estèrils, una altra de les estratègies amb què es treballa més darrerament. A més, aquesta mateixa estratègia també podria fer-se servir per aturar algunes de les malalties més esteses i perilloses del món, com ara el Zika, la febre groga, la malària o el virus del Nil Occidental.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa