MonPlaneta
Identifiquen el mecanisme que provoca la microcefàlia congènita causada pel virus Zika

Investigadors de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han identificat el mecanisme que provoca la síndrome congènita de microcefàlia causada pel virus Zika. Segons els autors de l’estudi, una proteïna d’aquest virus, anomenada NS5, interacciona amb diverses proteïnes d’una part de les cèl·lules mare del teixit neural fetal, el cili primari. Aquesta relació provoca el que es coneix com a ciliopatia i una generació prematura de neurones, fet que interromp el creixement normal del cervell en el fetus.

Els resultats de l’estudi, publicats a la revista ‘Cell Stem Cell’, poden ser clau per al disseny d’agents antivirals molt específics, subratllen els seus responsables. “Cada cèl·lula progenitora neural posseeix un cili primari, que capta els senyals físics i els factors de creixement indispensables per generar noves cèl·lules mare, essencials per assegurar el desenvolupament normal del cervell”, explica Murielle Saade, una de les autores de la investigació.

El treball ha permès descobrir que la proteïna NS5 “destrueix” les proteïnes necessàries per formar el cili primari de les cèl·lules mare embrionàries del teixit nerviós, fet que condueix a la generació anticipada de neurones i, al seu torn, “interromp el creixement del cervell del fetus”, afegeix Elisa Martí, també responsable de l’estudi.

També s’ha analitzat l’estructura atòmica de la proteïna viral i s’ha observat que és “capaç d’acoblar múltiples còpies d’ella mateixa”, indica Diego S. Ferrero, que signa igualment l’estudi, alhora que s’ha identificat la regió de la proteïna implicada en el seu auto-acoblament. Núria Verdaguer, també investigadora del treball, assegura que aquesta regió s’ha demostrat “essencial” per la sortida de la proteïna del nucli cel·lular i per localitzar-se a la base del cili primari.

La malaltia pel virus de Zika es transmet principalment per mosquits del gènere Aedes, que piquen durant el dia. La infecció, que en la majoria de persones pot ser lleu o asimptomàtica, afecta especialment les embarassades, ja que a través de la placenta poden transmetre el virus als seus fetus. En aquest cas, la infecció pot causar microcefàlia i altres malformacions congènites. Segons indiquen els autors de l’estudi, es preveu que en 20 o 30 anys pràcticament el 50% de la població mundial estarà exposada a infeccions transmeses per aquest mosquit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa