MonPlaneta
Una nova manera de controlar genèticament els mosquits transmissors de malalties
  • CA

En una de les moltes aplicacions que s’estan provant del sistema d’edició genètica CRISPR, un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia – San Diego, als Estats Units, ha publicat un article a la revista ‘Nature Communications’ on afirma que ha creat una tècnica per controlar les poblacions de mosquits transmissors de malalties perilloses, alterant la fertilitat dels mascles i el vol de les femelles.

L’estudi s’ha fet en l’espècie Aedes aegypti, conegut com a mosquit de la febre groga, del dengue o del Zika i que també transmet altres malalties com el chikungunya. El mètode desenvolupat per aquests investigadors, anomenat pgSIT –sigles en anglès de “tècnica de mosquit estèril guiada amb precisió”– altera tant gens relacionats amb la fertilitat masculina, fent que la descendència dels mosquits alterats sigui estèril, com la capacitat de vol de les femelles, de manera que es puguin introduir mosquits amb aquestes modificacions que contribueixin a fer caure les poblacions de mosquits. Així, alliberant mascles que tindran fills mascles estèrils i femelles que no podran volar, es pot aconseguir una reducció del número d’insectes sense haver de fer servir pesticides.

Cadena d'ADN | Wikimedia Commons
Cadena d’ADN | Wikimedia Commons

Un dels avantatges d’aquesta tecnologia, afirmen els seus creadors, és que les alteracions genètiques introduïdes no es perpetuarien indefinidament sinó que són autolimitades, garantint-ne la seguretat. A més, segons els models matemàtics que han desenvolupat, els mascles amb pgSIT poden competir amb els que no tenen aquesta modificació per l’atenció de les femelles i, per tant, poden reduir enormement les poblacions de mosquits. Així, aquesta tecnologia es podria emprar i servir per a controlar les poblacions de molts vectors virals i, afirmen el seus creadors, és una manera “eficient, segura, escalable i respectuosa amb el medi ambient” d’evitar que cada any milers i milers de persones emmalalteixin o fins i tot morin a causa de malalties transmeses per mosquits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa