MonPlaneta
Troben una nova teràpia per a la somnolència diürna excesiva

Un equip d’investigadors del Canadà han descobert una nova teràpia per a la somnolència diürna excessiva (SDE), un problema que afecta els pacients d’apnea obstructiva del son (AOS). En un article publicat a ‘Annals of Internal Medicine’, els dos autors de l’estudi afirmen que el solriamfetol és el tractament més efectiu per a aquest problema de salut que no sempre s’arregla dormint amb una màscara de pressió positiva a les vies respiratòries.

Aquest tipus de màscares són emprades per ajudar a la respiració durant el son, però no obstant això hi ha persones que pateixen AOS que continuen patint de somnolència durant el dia, i és per això que aquest nou treball recomana l’ús d’aquest fàrmac contra la fatiga per posar-hi remei. Així, els pacients que continuen sentint-se cansats podrien millorar la seva qualitat de vida.

Un problema que afecta 1.000 milions de persones al món

L’apnea obstructiva del son és un problema molt més estès del que ens pensem ja que, malgrat que hi ha moltes persones diagnosticades, n’hi ha moltes més que no saben que el pateixen. De fet, es creu que hi ha gairebé 1.000 milions de persones al món afectades. A més de l’associació entre l’AOS i diversos problemes de salut que van dels cardiovasculars a la degeneració cognitiva, la somnolència diürna excessiva també és un problema important, ja que fa que siguin menys productives i els posa en risc de patir accidents, per exemple.

Pacient d'apnea disruptiva del son | COMSALUD (Flickr)
Pacient d’apnea disruptiva del son | COMSALUD (Flickr)

Un medicament que caldria investigar en profunditat

És per això que els investigadors van revisar 14 assaigs clínics de fàrmacs contra la fatiga, que sumen un total de més de 3.000 participants, i també van analitzar diverses bases de dades mèdiques disponibles. Segons els seus resultats, si bé l’armodafinil i el pitolisant són efectius contra la fatiga, el solriamfetol és el medicament més efectiu contra la SDE.

No obstant això, els autors d’aquest estudi també apunten que el solriamfetol pot augmentar la pressió arterial, cosa que podria resultar problemàtica en persones que pateixen AOS, i que caldria fer més recerca per veure si es podria fer servir de manera eficient. A més, també apunten que els fàrmacs contra la fatiga podrien ser útils per tractar malalties relacionades com ara la fatiga crònica o la Covid persistent, obrint la porta a una millora més estesa de la qualitat de vida.

Més notícies
Enviar missatges a l'exterior des de dins d'un somni lúcid sembla una idea de ciència-ficció però és el que vol aconseguir un nou llenguatge | Piqsels
Proposen una manera de parlar amb les persones mentre dormen
Un 'llenguatge del son' pot permetre comunicar-se des dels somnis lúcids
Dormir les hores justes i sense interrupcions és importantíssim per la nostra salut mental i el nostre benestar | Pxhere
Esbrinen quant cal dormir a partir dels 40 per mantenir sa el cervell
Dormir més o menys hores de les recomanades s'associa amb problemes cognitius i de salut mental, segons un estudi
Pxhere
Dormir malament pot multiplicar per tres el risc de patir del cor
Un estudi dut a terme als Estats Units associa els trastorns del son amb el benestar cardiovascular
Quan dormim, el cos es repara i endreça | D.P.
Dormir menys de cinc hores al dia té efectes greus en la salut
Un nou estudi identifica diversos problemes crònics relacionats amb la falta de son

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa