MonPlaneta
Proposen una manera de parlar amb les persones mentre dormen

L’expert en el son Michael Raduga, del Centre de Recerca Phase a Los Angeles (Estats Units), afirma que ha desenvolupat una manera mitjançant les persones que tenen somnis lúcids podrien comunicar-se amb l’exterior en aquest estat. En un article publicat a ‘Psychology of Consciousness: Theory, Research and Practice’, Raduga explica com ha creat una mena de ‘llenguatge del son’ per aconseguir poder ‘parlar conscientment’ durant la fase REM.

Els somnis lúcids i la fase REM

Durant un somni lúcid, la persona és conscient que està somiant i pot arribar a manipular què passa. En el llenguatge desenvolupat per Raduga, anomenat Remmyo i que és el primer d’aquest tipus, es fan servir uns moviments molt concrets dels músculs de la cara que poden produir-se durant la fase REM del son. Après durant la vigília, aquest sistema podria permetre, en el moment de tenir un somni lúcid, enviar missatges fora del cos, enviant informació amb paraules de només de tres lletres. Una tasca d’optimització que ha suposat un esforç enorme.

Dormir es pot convertir en un problema cada cop més gran, especialment als estius | Piqsels
Algunes persones poden saber que estan somiant i controlar el seu entorn | Piqsels

Passar del son lleuger a la fase REM costa aproximadament uns 45 minuts. Amb la fase REM arriba la paràlisi del son, en què els braços i les cames no es poden more per tal que no fem a la vida real el que estem fent als somnis. La resta del cos, però, de les ones cerebrals al ritme cardíac i la pressió sanguínia, són semblants a quan estem desperts. La respiració, en canvi, es torna més ràpida i erràtica i, tot i que les parpelles continuen tancades, els ulls es mouen ràpidament de costat a costat (Rapid Eye Movement), característica que dóna el nom a la fase.

En aquesta fase és on tenen lloc la majoria de somnis, inclosos els lúcids, que semblen una barreja de l’estat del son i la vigília. Amb Remmyo, consistent en sis jocs de moviments facials que es poden detectar mitjançant sensors a la cara, i un programa informàtic, és possible reconstruir el missatge que la persona que està somiant envia des de l’interior del somni i fins i tot transferir els missatges a un vocalitzador digital per tal de ‘sentir’ el que està ‘dient’.

L'estimulació amb elèctrodes ha funcionat a l'hora de millorar la memòria dels participants a l'estudi | Airman Magazine
Els moviments de la cara es poden detectar amb elèctrodes i, així, traduir els missatges enviats des de l’interior de la ment | Airman Magazine

Resultats poc clars però que animen a continuar

A l’experiment inicial, fet a la Universitat de Frankfurt (Alemanya), els pacients van aprendre Remmyo i també van ser entrenats per tenir somnis lúcids i indicar a l’exterior quan es produís. Gràcies als sensors, es van poder detectar els impulsos elèctrics de la cara i traduir els missatges, per bé que que l’efectivitat ha resultat ser força baixa, d’entre un 13 i un 81%. Raduga, però, espera aconseguir resultats millors en el futur.

El problema, explica, és que és difícil fer servir només un múscul de la cara per dir alguna cosa en Remmyo, i és possible que hi hagi altres moviments involuntaris que també siguin detectats. Més endavant, però, fent servir l’aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial, espera que la descodificació dels missatges millori molt. En qualsevol cas, és el primer cop que s’intenta una cosa així i, per tant, és lògic que sigui difícil i hi hagi molts obstacles. Raluga, però, es mostra confiat de les possibilitats del seu mètode.

Més notícies
El claustre podria ser una mena de centre de dades des d'on es teixeixen xarxes per a la resta del cervell | NIH
La ‘llar de la consciència’ al cervell podria ser un ‘router’ de la ment
Una nova teoria afirma que rep ordres de les zones on es creen els pensaments complexos i genera xarxes per tot el còrtex
Aquest aparell podria permetre restaurar la qualitat del son profund a moltes persones | SleepLoop
Desenvolupen un aparell que estimula i millora el son profund
Es basa en la reproducció de sons específics que modifiquen les ones cerebrals
Un nou estudi ha detectat un augment d'activitat al cervell que podria ser a l'arrel de les experiències properes a la mort | Redacció
Troben indicis d’activitat ‘conscient’ al cervell en el moment de la mort
Un estudi detecta senyals d'activació un cop aturat el cor
Els malsons durant la infantesa s'han relacionat amb més risc de demències i Parkinson | Pixnio
Relacionen els malsons en la infantesa amb més risc de demència i Parkinson
El funcionament del cervell al principi de la vida pot donar pistes sobre què passarà dècades més tard

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa