MonPlaneta
Dormir malament pot multiplicar per tres el risc de patir del cor
  • CA

No dormir bé pot arribar a triplicar el risc de patir malalties cardiovasculars, segons un estudi liderat per la Universitat del Sud de Florida i publicat a la revista ‘Scientific Reports’. Al treball, els investigadors van revisar les dades del son de gairebé 7.000 adults d’una edat mitjana de 53 anys i que van informar de com dormien i del seu historial de problemes de cor. Entre ells, a més, a més de 600 se’ls va instal·lar una polsera que enregistrava l’activitat durant el son.

A l’hora d’estudiar el son hi ha molts factors a tenir en compte, com ara la regularitat, com de satisfactori és, el nivell d’alerta durant la vigília, els horaris del son, la durada i l’eficiència. Tots aquests elements diferents es van posar en relació amb els diagnòstics de problemes cardiovasculars dels participants a l’estudi, descobrint que cada augment en els problemes autopercebuts en el sol s’associa a un 54% d’augment del risc de patir problemes cardiovasculars.

Aquest descobriment mostra com d’important és analitzar tots els problemes de salut del son com a indicadors del risc de patir problemes de cor. De fet, és un dels primers treballs que mostra una relació entre tots dos problemes i que, per tant, mesurar adequadament tots els paràmetres de la qualitat del son pot ser molt útil a l’hora de predir qui té més risc de patir malalties cardíaques.

Els investigadors també van preguntar als participants a l’estudi sobre la seva salut i si tenien algun problema del cor diagnosticat prèviament. A més, també van tenir en compte l’historial familiar i factors sociodemogràfics com ara el sexe, la raça, el nivell d’activitat física, el consum d’alcohol i tabac o la salut mental. Així, van adonar-se que tot i que els problemes del son són més habituals en les dones, els homes tenen més risc de patir problemes de cor, tot i que el sexe no tenia un impacte significatiu en la correlació entre els dos factors. Pel que fa als participants negres, tenien més problemes de son i de cor que no pas els blancs, però la correlació tampoc no quedava especialment afectada.

Amb aquests resultats, i tenint en compte que millorar la qualitat del son és perfectament possible, aquests descobriments podrien ajudar a desenvolupar estratègies de prevenció de problemes de cor, una de les principals causes de mort als països desenvolupats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa