Un equip de biòlegs de la Universitat de Califòrnia – Irvine, als Estats Units, ha fet un descobriment clau sobre com impedir els efecte perjudicials que una dieta alta en greixos té en el metabolisme. En un article publicat a la revista ‘Nature Communications’, anuncien un gran avenç en la comprensió dels mecanismes rere la relació entre el consum de lípids i l’augment del risc de malalties metabòliques, gràcies a l’estudi d’un complex de proteïnes anomenat AMPK que fa de sensor de la nutrició del cos i actua per mantenir-la equilibrada.
Un mecanisme que regula l’energia del cos
Quan l’AMPK detecta que el nivell de glucosa en sang és baix, pot accelerar el consum de greix per produir energia. A més, també se sap que consumir grans quantitats de greixos pot impedir l’activitat d’aquest complex proteic, fent que el metabolisme es desestabilitzi, per bé que fins ara no se sabia exactament com funcionava aquest procés.

És per això que els investigadors es van fixar en un component de l’AMPK anomenat SAPS3, que té un paper important. Eliminant-lo del genoma d’un grup de ratolins i alimentant-los amb menjar amb un 45% de continugut de greix, van obtenir uns resultats sorprenents. En treure’l, l’AMPK dels animals va quedar alliberat per activar-se, fent que mantinguessin un equilibri normal de l’energia malgrat consumir grans quantitats de lípids. Així, van mantenir un pes normal, evitant tornar-se obesos i desenvolupar diabetis.
Un descobriment que podria ajudar a reequilibrar el metabolisme
Aquest descobriment podria dur, en el futur, a una nova manera de tractar les malalties metabòliques. Si es bloqueja aquest inhibidor de l’activitat, es podria ajudar les persones a reactivar el seu AMPK i reduir la gravetat i fins i tot superar problemes com ara l’obesitat, la diabetis o la malaltia del fetge gras, entre d’altres, restaurant una funció metabòlica normal que beneficiaria la resta del cos.
El pas següent, en què els investigadors ja estan treballant, és en desenvolupar molècules que puguin inhibir el SAPS3 i restaurar l’equilibri metabòlic. A més, també volen estudiar el paper d’aquest component de l’AMPK en altres problemes relacionats amb el metabolisme, com ara l’envelliment o fins i tot el càncer.