MonPlaneta
Sopar massa tard s’associa a l’augment de pes i a la diabetis
  • CA

Fa força temps que se sap que hi ha una associació clara entre les hores en què es fan els àpats, la llargada i la qualitat del son, l’augment de pes i la diabetis. Ara, en un article publicat a la revista ‘Science’, un equip d’investigadors anuncia que ha descobert el per què d’aquesta relació. Un mecanisme desconegut fins ara a través del qual es trenca el cicle circadià i els teixits grassos del cos canvien. Un descobriment que pot tenir implicacions molt importants tant en el disseny de dietes, com en la comprensió de la manca de son o fins i tot la manera com s’alimenten els pacients que necessiten ajuda per menjar de manera constant.

El nostre rellotge biològic és molt sensible

Essencialment, fer anar malament el nostre rellotge biològic implica fer anar malament el nostre metabolisme. Aquest rellotge, el cicle circadià, és sensible als moments en què mengem, especialment als teixits grassos, i les dietes altes en greixos també el destaroten. En aquest estudi, els investigadors han descobert que l’alliberament d’energia és el mecanisme molecular pel qual el rellotge biològic controla l’equilibri. Així, el dia és el millor moment perquè aquesta es dissipi en forma de calor.

El nostre rellotge biològic és sensible a què, com i quan mengem

Un descobriment que duu a més preguntes

En un experiment, un grup de ratolins, que són animals nocturns, van ser alimentats amb dietes altes en greixos, uns durant el seu període de descans –el dia– i altres durant el d’activitat –la nit–. En només una setmana, els ratolins a qui es donava menjar de dia es van engreixar més que els que eren alimentats de nit.

Els científics van pensar que potser hi havia algun component relacionat amb l’equilibri de l’energia, per explicar com podia ser que la mateixa quantitat de menjar, en moments diferents del dia, tingués efectes tan notables en la salut. Així doncs, es van fixar en el metabolisme dels teixits grassos per veure què hi passava.

Infants i adolescents obesos | Wikimedia Commons
Els horaris poden ser un element molt important que contribueix al sobrepès i l’obesitat | Wikimedia Commons

Una porta a continuar investigant

Així és com van veure quina era la diferència entre uns ratolins i altres i també van comprovar que en animals modificats genèticament perquè alliberessin més calor a través del greix aquest augment de pes es reduïa. A més, també es va observar que la creatina, una molècula que ajuda a mantenir l’energia, podria ser a la base d’aquest alliberament d’energia que, en alguns casos, resulta problemàtic.

Ara, els investigadors volen continuar investigant en aquesta línia per comprendre quina és la mecànica a través del qual el cicle circadià controla el metabolisme de la creatina per tal de descobrir com accelerar-lo.

Més notícies
Manillar d'una bicicleta
L’activitat física al matí podria tenir més beneficis contra el càncer, segons un estudi
La investigació d'ISGlobal va analitzar el risc de càncer de mama i pròstata en gairebé 3.000 persones a l'estat
Els telèfons móbils són una de les principals fonts de llum blava a què estem exposats | ACN
Un excés de llum blava pot accelerar l’envelliment
Els experiments demostren que és així en les mosques i també podria els passar als humans
Dormir es pot convertir en un problema cada cop més gran, especialment als estius | Piqsels
El canvi climàtic ens farà dormir menys hores
Això pot tenir efectes molt importants en el nostre benestar
La nostra alimentació podria estar molt més influenciada pels gens del que ens imaginem
Quin menjar ens agrada té un component genètic que pot afectar-nos la salut
Com percebem els sabors és al nostre ADN i això influeix la dieta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa