MonPlaneta
Un nou estudi revoluciona la manera com entenem el nostre metabolisme
  • CA

Hi ha algunes coses sobre el metabolisme que tots donem per sabudes, com ara que un cop acabada l’adolescència anem augmentant lentament de pes perquè es ralenteix i que aquesta tendència augmenta quan s’arriba a certa edat o, també, que el metabolisme de les dones és més lent de per sí. Tot plegat, però, sembla que és fals, segons un estudi publicat a la revista ‘Science’ i que ha fet servir dades de gairebé 6.500 persones entre els 8 dies i els 95 anys d’edat. Fins i tot les diferències metabòliques entre homes i dones. Aquest descobriment pot tenir una importància enorme en medicina, inclosa la dosificació de medicaments segons l’edat.

La investigació en el metabolisme normalment és molt cara, i és per això que la majoria d’estudis fins ara s’havien fet amb pocs participants. Aquest darrer treball, però, ha posat en comú les dades de més de 80 científics i de sis labotatoris diferents, recollides al llarg de 40 anys, per tenir una visió molt més completa que la que teníem fins ara. Entre la informació disponible hi ha la quantitat de CO2 exhalada pels pacients al llarg del dia, les seves alçada i pes i el tant per cent de greix corporal, dades que permeten conèixer alguns elements clau en el nostre metabolisme, comparar-les i si, un cop posades en perspectiva, apunten a cap diferència o canvi metabòlic segons l’edat i el sexe, per exemple.

Una persona d'edat avançada | Pxhere
Una persona d’edat avançada | Pxhere

Un dels descobriments més significatius és que, en tots els casos, el metabolisme passa per quatre etapes al llarg de la vida. Fins al primer any de vida es cremen més calories que mai, amb un metabolisme cada cop més ràpid fins que arriba a estar un 50% per sobre del dels adults. Després, fins als 20 anys, es va alentint a un ritme aproximat del 3% anual fins als 20 anys, edat a partir de la qual es manté estable fins als 60 anys. A partir d’aleshores i fins al final de la vida, s’alenteix a un 0,7% anual. Tot plegat independentment de factors com, per exemple, el sexe o la massa muscular. Això no vol dir, és clar, que no hi pugui haver grans variacions individuals, però la imatge general és aquesta.

Algunes idees acceptades per la majoria de la població, doncs, com que el metabolisme dels adults comença a alentir-se als 40 anys o l’efecte de la menopausa en el metabolisme de les dones, podrien haver estat refutats. Pel que fa l’alentiment a partir dels 60 anys, té una explicació lògica: el cor, el fetge, els ronyons i el cervell suposen el 65% de l’energia consumida en repòs. Així, si aquest consum baixa a partir de certa edat és, simplement, perquè no funcionen tan bé com abans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa