MonPlaneta
Troben un nou mecanisme que regula el rellotge biològic i la sacietat

Un equip català ha descobert un nou mecanisme que regula tant el rellotge biològic com l’hormona que controla la sensació de sacietat. L’equip, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IIPSV) i vinculat a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, ha publicat un treball on posa el focus en el paper del succinat, un metabòlit, i la seva relació amb la leptina, l’hormona que controla la sacietat, en un avenç científic que pot ser un punt d’inflexió en el tractament de l’obesitat i obre portes a més recerques sobre les funcions del succinat i a explorar teràpies per restaurar aquest mecanisme.

Un camp on es feien pocs avenços des dels 90

L’estudi, publicat a ‘Cell Metabolism’, ha permès conèixer el mecanisme amb què les cèl·lules del greix produeixen la leptina, l’hormona de la sensació de sacietat. De fet, els investigadors han identificat que aquest nou mecanisme regula el rellotge biològic de les cèl·lules del greix, imprescindible perquè faci bé les seves funcions. Un fet molt important perquè, des que la leptina va ser descoberta als anys 90, no s’havien fet gaires mçes avenços en aquest sentit.

Infants i adolescents obesos | Wikimedia Commons
Infants i adolescents obesos | Wikimedia Commons

Aquest nou estudi permet millorar la comprensió dels processos biològics que controlen el pes corporal i, a més, permeten pensar en noves maneres d’abordar malalties metabòliques com l’obesitat. Si tot funciona bé, quan mengem la leptina en sang augmenta, enviant la senyal que estem tips al cervell. En el cas de les persones en obesitat, tenen aquest mecanisme alterat i, en aquest estudi, no només es demostra el mecanisme de producció de leptina per part dels adipòsits sinó també per què el greix de les persones amb obesitat ho fa de manera excessiva.

Un avenç molt important

Els investigadors expliquen que el succinat, un metabòlic energètic que també actua com a hormona, té un paper molt important en tots aquests processos. Si bé durant molts anys se li ha atribuït un paper principalment inflamatori, a més d’identificar-lo com a biomarcador de la disfunció metabòlica en casos d’obesitat i diabetis, sembla que és un sistema complex, perquè els nivells de succinat també augmenten, tot i que transitòriament, en algunes situacions fisiològiques com ara quan mengem.

Cedida
Cedida

Pel que sembla, el succinat regula de manera natural les funcions internes del nostre organisme que controlen l’equilibri entre la ingesta i la despesa energètica. Pel que diu l’estudi, un dels mecanismes és a través de la producció de la leptina, per bé que els autors apunten que deu tenir altres funcions fisiològiques en altres teixits. A més, el treball també demostra que el succinat determina les oscil·lacions de la leptina durant el dia mitjançant el control del rellotge biològic dels adipòcits. En persones en obesitat, aquest mecanisme està activat, cosa que pot explicar en part els nivells elevats de leptina.

Per tot això, els investigadors destaquen que aquest avenç serà molt important en el tractament de l’obesitat i obre la porta a nous estudis no només sobre les altres funcions metabòliques del succinat sinó també a explorar teràpies per restaurar el mecanisme.

Més notícies
L'obesitat va en augment arreu del món | Wikimedia Commons
La meitat de la població del món tindrà sobrepès el 2035
La Federació Mundial d'Obesitat adverteix que cal prendre mesures immediatament per impedir-ho
Aquest fàrmac podria ajudar a reduir l'obesitat i moltes malalties associades | Pixabay
L’excés de pes augmenta el risc de patir càncer d’endometri
Un estudi recent realitzat al Regne Unit estableix una correlació clara entre el sobrepès i aquesta malaltia
Un home amb sobrepès
De com els humans ens vam convertir en el primat més gras de tots
Alguns canvis en el nostre ADN van fer-nos perdre part de la capacitat de convertir greixos "dolents" en "bons", resultant en una acumulació sense punt de comparació amb els nostres parents més propers
Una persona arraulida
Descobreixen un circuit del cervell relacionat alhora amb l’obesitat i la depressió
Modificar-lo podria ser una teràpia potencial en alguns casos on hi ha una relació recíproca entre els dos problemes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa