MonPlaneta
La diabetis i l’obesitat augmenten a tot el món però més als països pobres

Si fa ben pocs dies la Federació Mundial d’Obesitat advertia que el 2035 la meitat de la població mundial tindrà sobrepès, ara un equip d’investigadors, en un article a la revista ‘Cell Metabolism’, apunta que tant l’obesitat com la diabetis i també la hipertensió estan augmentant arreu del món però, especialment, als països pobres. Segons sembla això es podria deure, si més no en part, al canvi d’hàbits de la població a l’hora de menjar.

Augments significatius a tot el món

Tant la diabetis com la hipertensió i també els problemes hepàtics derivats de l’obesitat són problemes de salut relacionats amb el metabolisme, és a dir, amb la conversió dels aliments en energia. Entre 2000 i 2019, segons les dades de l’estudi, la diabetis tipus 2 va aigumentar a un ritme superior a l’1,5% anual i, en el cas de l’obesitat i l’hipercolesterolèmia, es calcula que només el 2019 van ser responsables de 5 milions i 4,3 milions de morts, respectivament.

Aquest fàrmac podria ajudar a reduir l'obesitat i moltes malalties associades | Pixabay
L’obesitat, la diabetis i la hipertensió estan creixent més ràpidament entre la població amb menys recursos | Pixabay

Les condicions materials, un factor molt important

Per analitzar l’abast global de les malalties metabòliques, els investigadors han fet servir una base de dades de més de 200 països entre 2000 i 2019, observant que les morts per obesitat han augmentat un 0,5% anual, una xifra que se situa en un 0,08% en el cas de les morts per diabetis. Tot plegat, a més, malgrat que molts països tenen programes específics per mirar de limitar l’abast d’aquests mals.

A més, la mateixa anàlisi també apunta que la pèrdua d’anys viscuts amb salut a causa de l’obesitat també està pujant als països amb rendes mitjanes i baixes mentre, als països rics, està baixant. Així doncs, sembla força clar que les desigualtats econòmiques estan tenint un impacte important en el dany que causen les malalties metabòliques. La facilitat de l’accés als serveis de salut, a aliments saludables i a poder fer exercici són, al cap i a la fi, factors que depenen en gran mesura de les condicions materials.

Els investigadors volen que els seus resultats ajudin a canviar aquesta tendència posant el focus en la necessitat de millors mitjans per dur una vida sana en les persones en risc.

Més notícies
Aquest fàrmac podria ajudar a reduir l'obesitat i moltes malalties associades | Pixabay

L’excés de pes augmenta el risc de patir càncer d’endometri

Un estudi recent realitzat al Regne Unit estableix una correlació clara entre el sobrepès i aquesta malaltia
:  - Mobile
La sorra, formada per silici i oxigen, pot tenir la clau per aturar una de les grans malalties del nostre temps | Hippopx

La sorra podria contenir el secret per curar l’obesitat

Unes partícules de silici especials poden absorbir enzims digestius, greixos i sucres del tracte gastrointestinal
:  - Mobile
Alimentar-se de nit i amb aliments alts en greixos té efectes negatius en el nostre rellotge biològic

Sopar massa tard s’associa a l’augment de pes i a la diabetis

Un equip d'investigadors ha descobert per què
:  - Mobile
Dormir amb llum pot tenir conseqüències molt greus per a la salut | Piqsels

Un estudi relaciona la contaminació lumínica mentre dormim amb la diabetis

L'exposició a la llum artificial durant el son pot fer que correm més risc de desenvolupar aquesta malaltia
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa